Skocz do zawartości

Żywiec

_świeżak_
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dziś byłem na szybko na takiej "zamkniętej rzece" wygląda jak rzeka ale rzeką nie jest ale do sedna dziś złowiłem swojego pierwszego w życiu okonia mały bo mały ale był nawet nie sądziłem ze tam są  ryby bo byłem 5 razy i nic nawet puknięcia a dziś bez zanęty na spławik wyciągałem 2 płotki i tego okonka i teraz pytanko chce złowić okonie ew mniejsze szczupaki ale nie wiem czy lepiej zestaw z gruntu na martwą rybkę coś jak na sandacza czy jednak lepiej małego żywca ? Jak juz sie zdecydujecie na jakaś opcje to prosze o przybliżenie zestawu co i jak 

4 godziny temu, zwykły michał napisał:

Jeżeli jest ich mało to nie planuj łowienia. Domyślam się, że znasz wymiar ochronny szczupaka?

Anglicy łowią okonie na krewetki. Bardzo selektywna przynęta na większe sztuki. 

Dlatego. Chce łowić okonie a nie szczupłe :) i moje pytanie jest czy lepiej na trupka czy na żywca ale z krewetką to jest świetny sposób 

Okonie od zawsze kojarzą mi się ze spinningiem. 

Spróbuj na krewetki ;) Można znaleźć sporo filmów i artykułów jak je łowić. Krewetki mają zapach który dodatkowo wabi okonie. Osobiście nie próbowałem ale tubylcy często tak łowią. 

W dniu 1.06.2025 o 12:23, _świeżak_ napisał:

Dlatego. Chce łowić okonie a nie szczupłe :) i moje pytanie jest czy lepiej na trupka czy na żywca ale z krewetką to jest świetny sposób 

Jak okonie to spinning :), ale możesz spróbować czerwonego robaka/rosówe na hak, u mnie często się zdarzało, że zamiast płotki był fajny garbus na taki zestaw

36 minut temu, Hubert19 napisał:

Jak okonie to spinning :), ale możesz spróbować czerwonego robaka/rosówe na hak, u mnie często się zdarzało, że zamiast płotki był fajny garbus na taki zestaw

U mnie jest ten problem ze nigdy ale to nigdy nie zlowilem nic na spining nawet brania nie miałem mimo dużej ilości sprzetu teraz nawet sam zacząlem woblery robić ale watpie zeby to coś dało