Jump to content

Żyłka podlodowa

hege
 Share

Recommended Posts

Witam, 

Jako, że dla mnie sezon podlodowy dopiero się zacznie za jakiś czas, mam do was pytanie. 

Jaką stosujecie żyłkę do tej techniki wędkarstwa i jakie polecacie ?. 

Na razie na połowach podlodowych byłem tylko raz, w ubiegłym sezonie i nic nie udało mi się chwycić, w tym sezonie będę mam nadzieję kilka razy. Chcę przygotować się lepiej, zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt i wiedzę która pozwoli mi wyciągnąć spod lodu jakiegoś ładnego garbuska;).

Większośc żyłek z przeznaczeniem na lód jest ok, musisz tylko dobrac średnicę do danej metody :)

Mormyszka -żyłka jak najcieńsza by ładnie się prostowała na danej głębokości pod ciężarem "kiełża". 

Blaszka - to już może być nieco grubsza linka.

Powodzenia :)

Mariusz - domyśla się, że chodzi o Norwegię... Poszukaj na forach polonusów, którzy tam mieszkają/pracują. To odległe wody i może nie sprawdzić się to co tutaj jest dobre. Sprzęt oczywiście skompletuj sobie w Polsce, ale po rady to właśnie uderzyłbym do tych co tam łowią...

Dzięki wszystkim za pomoc. Wiem już jaką średnicę żyłki polecacie. Teraz tylko jeszcze dobrać odpowiednią firmę, ale to już może w poniedziałek, znajomy z pobliskiego sklepiku coś doradzi przed wyjazdem..