hege Napisano 13 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 13 Lutego 2013 Witam, Jako, że dla mnie sezon podlodowy dopiero się zacznie za jakiś czas, mam do was pytanie. Jaką stosujecie żyłkę do tej techniki wędkarstwa i jakie polecacie ?. Na razie na połowach podlodowych byłem tylko raz, w ubiegłym sezonie i nic nie udało mi się chwycić, w tym sezonie będę mam nadzieję kilka razy. Chcę przygotować się lepiej, zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt i wiedzę która pozwoli mi wyciągnąć spod lodu jakiegoś ładnego garbuska;).
bart Napisano 14 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 14 Lutego 2013 Większośc żyłek z przeznaczeniem na lód jest ok, musisz tylko dobrac średnicę do danej metody Mormyszka -żyłka jak najcieńsza by ładnie się prostowała na danej głębokości pod ciężarem "kiełża". Blaszka - to już może być nieco grubsza linka. Powodzenia
Gość woldi Napisano 14 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 14 Lutego 2013 Ja do blaszki stosuję 0,10mm, a mormyszki nawet 0,06 zależnie od brań i gatunku ryby
okoniarz Napisano 14 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 14 Lutego 2013 Mariusz - domyśla się, że chodzi o Norwegię... Poszukaj na forach polonusów, którzy tam mieszkają/pracują. To odległe wody i może nie sprawdzić się to co tutaj jest dobre. Sprzęt oczywiście skompletuj sobie w Polsce, ale po rady to właśnie uderzyłbym do tych co tam łowią...
hege Napisano 16 Lutego 2013 Autor Zgłoszenie Napisano 16 Lutego 2013 Dzięki wszystkim za pomoc. Wiem już jaką średnicę żyłki polecacie. Teraz tylko jeszcze dobrać odpowiednią firmę, ale to już może w poniedziałek, znajomy z pobliskiego sklepiku coś doradzi przed wyjazdem..
Tammyy Napisano 16 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 16 Lutego 2013 połamania wędki i oczywiście wiele rekordowych sztuk...
Rekomendowane odpowiedzi