Skocz do zawartości

Odległość rzutu parabellum 7-23

Toral
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, 

Od około tygodnia czasu użytkuje wędkę sg parabellum 7-23g 279cm. Sparowana została z kołowrotkiem Shimano nasci c3000. Na kołowrotku nawinięta jest plecionka Berkley fireline crystal 0.12. Problemem jest to, iż w moim odczuciu długość rzutu jest niezadowalająca. Dla porównania mam wędkę sg4 5-20 208cm sparowana z ninja lt3000 i plecionka 0,12 z mikado (modelu nie pamiętam, ale była tania) i odnoszę wrażenie, że odległości rzutu 14g wahadlówką są takie same jeśli nawet nie krótsze. Czy problem tkwi w plecionce berkleya czy do tego kija lepiej używać żyłki? 
pozdrawiam 

Myślę że dobrze kombinujesz i trzeba znaleźć lepszej jakości plecionkę. Plecionki są naprawdę różne i czasem dopiero w praktyce można się przekonać że wybrana która w sklepie wydawała się być cudem w praktyce nie nadaje się co najwyżej na podkład a czasem nawet na to nie.

9 godzin temu, Toral napisał:

Dzień dobry, 

... Na kołowrotku nawinięta jest plecionka Berkley fireline crystal 0.12.

...z ninja lt3000 i plecionka 0,12 z mikado (modelu nie pamiętam, ale była tania)

Zrób zdjęcie tych linek tak żeby można było zrobić ich porównanie pod względem grubości. Jak Ci się zechce, to sprawdź która ma większą wytrzymałość (ale w rzeczywistości, a nie na podstawie opisu ze szpulki). Wynikami się pochwal. Napisz jeszcze proszę, czy na szpuli/pudełku od Berkley'a jest napisane Fused?

Jestem po testach z zamianą kołowrotków. Odległość rzutu jest bardzo podobna na obu z nich. Być może sg4 lepiej się ląduje albo jestem bardziej przyzwyczajony do tego kija. Nie zostało chyba nic innego jak ćwiczyć z parabellum. Dzięki za porady 

Ćwiczyć, czy też szlifować umiejętności zawsze warto, jednak w tym przypadku raczej nic już one nie zmienią. Większość wędzisk SG4, nawet tych opisanych jako medium, jest kijami szybkimi. Parabellum jest wyraźnie wolniejsze, więc mimo jego większej długości trudniej nadać przynęcie równie dużą prędkość początkową niż kijem szybszym. Zrekompensuje to jednak znacznie lepszym trzymaniem ryby. Niestety wędkarska moda na "X fasty" wypiera z rynku kije wolniejsze, mogące w dobrych rękach dać wędkarzowi wiele korzyści.