qazwsx91 Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 (edited) Witam, Przymierzam się do kupna kołowrotka matchowego. Mój przedział cenowy to 100-150zł. Zastanawiałem się nad następującymi modelami: Cormoran Corcast 4 Pi 1500 Cormoran Corcast Super Jet 4Pi 2500 Daiwa Crossfire 1500A Shimano Catana 2500FA Shimano Catana 1000FB Kołowrotek dobieram do wędki Mikado Temptation match 390. Jestem otwarty na wszelkie propozycje innych kołowrotków. Edited February 22, 2013 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Napisz jeszcze jakie ryby chcesz łowić i na jakim łowisku. Z tych, które przedstawiłeś do dyskusji pochyliłbym się nad nr 2 i 4, pozostałe są za małe. Ale wiele zależy od przewidywanych zdobyczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 (edited) Zobacz jeszcze okumke - Okuma Carbonite II Match RD 35 i tego jaxona - Jaxon Victus Match FDV 300M Edited February 22, 2013 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
qazwsx91 Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 Wędka ma być uniwersalna, jeśli można to tak nazwać Zamierzam teraz łowić w rzece płocie, jazie, klenie, a potem w okresie letnim i jesiennym w stawach ryby karpiowate, których masa nie przekracza 3-4kg. Nie łowię na jeziorach, ani w dużych rzekach. Naczytałem się dużo na temat kołowrotków marki Cormoran, ponieważ według mnie są bardzo interesujące, ale opinie nie były zbyt pochlebne na tańsze modele. To samo wyczytałem o kołowrotkach Daiwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Niektórzy stosują zbyt małe kołowrotki, do określonej metody(rzeczny spin, feeder) i później "wieszają psy " na danej firmie, ze produkuje buble. W technikach spławikowych,trzeba sie bardzo starać żeby zajeźdźić nawet tani kołowrotek. Podobnie jak Wind, radził bym zakup większego modelu 2500 a nawet 3000. Konkretnej firmy nie proponuję, ale kupując zwróć uwagę na kilka istotnych rzeczy. Hamulec musi działać bardzo płynnie, dobrze aby był przedni, ale to już moje subiektywne zdanie. Im większa średnica szpuli, tym lepiej. Wtedy żyłka schodzi z mniejszymi oporami. Dobrze żeby to był kołowrotek typu match, z płytką szpulą. Odpadają wtedy kombinacje z podkładem. Wskazane żeby chwyt korbki był wygodny i dość duży, a nie jakaś miniaturka. Przełożenie kołowrotka pomijam, bo to według mnie sprawa drugorzędna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 le opinie nie były zbyt pochlebne na tańsze modele. Generalnie tąńsze serie jakiejkolwiek firmy miewają słabą opinię. Wynika to z tego, że wędkarze oczekują jakości jak przy najwyższych seriach. Często też sami niszczą sprzęt uzywając go niezgodnie z przeznaczeniem. Dobrze żeby to był kołowrotek typu match, z płytką szpulą Właśnie wybieram dla siebie kołowrotek do matcha i szukam właśnie takiego o jakim wspomina Ozet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qazwsx91 Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 Posiadam jeden kołowrotek Shimano Catana 1000 i jestemz niego bardzo zadowolony. Jest już po 2 sezonach i dał kilkunastu karpiom powyżej 3kg jak i również prawie 5kg amurowi. Jednak miałem w rękach rozmiar 2500 i wydaje mi się za duży, może to tylko moje odczucie w racji tego, iż posiadam rozmiar mniejszy. Właśnie wybieram dla siebie kołowrotek do matcha i szukam właśnie takiego o jakim wspomina Ozet. Jeśli mogę wiedzieć w jakim kręgu, jakich firm poszukujesz i jakich modeli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Przyglądam się na razie Jaxon spin Express Match FD . Jednak tak już mam, że zanim kupię dłuuuugo się przyglądam ... I pewnie jeszcze parę modeli mi przez głowę się prześlizgnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qazwsx91 Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 Mam ochotę zaryzykować z firmą Cormoran jednak do tej pory nie miałem styczności z żadnym z modeli tej firmy... Wiem, że Shimano Catana to porządny kołowrotek jak na ten przedział cenowy oczywiście i kupno go wiążę się raczej w pewnością dokonania pewnego zakupu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts