Jump to content

Kołowrotek MIKADO Commander 3000fd - problem

aseba
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich pasjonatów. Przejdę do tematu,a więc posiadam kijekMIKADO Black Draft M 5-35 i jest ok (choc za te kasę lakier nie powinienschodzic po roku),do tego koło równiez MIKADO Commander 3000fd i tujest klapa. Sam kijek jest lekki,a z tym kołem czuje dyskomfort wpostaci pewnego rodzaju przeciw wagi. Tak jak by ten kręciołek był zaciężki do tej wędki. Skąd to wiem! a stąd że wcześniej miałem sprzęttani,wędka też MIKADO Ultra light spin 5-25 z kołem OKUMA. Całośćkosztowało chyba z 70 zł i nie czułem tego zjawiska??? Co do COMMANDER-ato ma jeszcze jedna poważną wadę! Jest strasznie głośny podczasprowadzenia przynęty i tak ma od nowości,a co najśmieszniejsze to OKUMAzdecydowanie ciszej chodzi po roku użytkowania... A może to wada itrzeba zareklamować,a może kupiłem koło cenowo nie adekwatnie do wędki.Planuje kupić coś lepszego,myślałem o OKUMA jako sprawdzone przeze mnieprzez lata,a może SHIMANO tak chwalone przez sprzedawców. Najbardziejzależy mi na tym aby koło było ciche nad wodą...  Proszę doradźciecoś..  ..połamania kija  B)

Witam. Jaką kasę chcesz na ten kręciołek przeznaczyć? Możemy podać Ci jakieś sprawdzone modele ale i tak ostateczną decyzję muszisz podjąć sam w sklepie. Weź swój spinning i przykrecaj do niego co cię interesuje. Dobrze wyważony sprzęt leży w ręku idealnie. Jak kołowrotek jest za lekki dolnik wędki będzie przytulał się do łokcia a jak za ciężki to będzie od łokcia uciekał :) Z Shimano używałem BaitRunera i byłem z niego bardzo zadowolony. Z niższej półki Nexave do dziś mam chyba już 3 lub 4 sezon bez czyszczenia i smarowania dalej pracuje poprawnie. Jakaś Okume za 100+zł kupiłem tacie na prezent i muszę powiedzieć że straszny syf. Na sucho fajnie kręcił ale pod obciążeniem już nie było tak kolorowo. Ojciec dalej używa swojej starej 15 letniej Niedźwiedzicy :) Możesz sprawdzić coś z oferty Penna, Fierce lub Sargus są w przystępnej cenie 200/300 i powinny długo Ci posłużyć. Są dosyć ciężkie ale to full metal.

Edited by Hubi

Może jakaś Daiwa. Za 400+ już znajdziesz jakąś fajną np. Exceler. Lekka i cicho pracuje. Wcześniej o Penie pisałem, za ta kasę możesz mieć najmocniejszego tj. Penn Battle. Mam go w dwóch rozmiarach i jestem zadowolony.

Może jakaś Daiwa. Za 400+ już znajdziesz jakąś fajną np. Exceler. Lekka i cicho pracuje. Wcześniej o Penie pisałem, za ta kasę możesz mieć najmocniejszego tj. Penn Battle. Mam go w dwóch rozmiarach i jestem zadowolony.

Ok super i sprawdzę marki imodele pdane przez Ciebie,a i musi pasowac do mojego kijka...Co do koła MIKADO Commander to za ten szmal nie jestem zadowolony,pomijając fakt,że jedna szpula dostała w transporcie (wymienili) i nie dopracowany styk kabłąka z rolka (możliwe rysowanie żyłki,ale to już sam naprawiłem). Zakatam go na gruntuwce jak zacznę sezon :D

....połamania kija B)

A jednak okazuje się,że dolnik wali o łokieć,czyli wychodzi na to,że koło jest za lekkie? Kupując sprzęt dążyłem do zminimalizowania masy. Czy to oznacza,że równowaga(mówię tu o trzymaniu kijka tak jak podczas łowienia) pomimo cięższego koła będzie zdecydowanie bardziej komfortowa??? Trochę dziwne jak dla mnie?!?!?!

...połamania kija B)