McGREGOR Posted March 12, 2013 Report Share Posted March 12, 2013 Witam. Z powodu małej ilości opisanych łowisk w naszym lubelskim, postanowiłem opisać zbiornik, który w naszym województwie wszyscy chyba znaja, a mianowicie NIELISZ. Zbiornik retencyjny. Bardzo duza populacja leszcza, karasia, lina, karpia (ten duży ok. 20kg bardzo ostrożny) węgorz, szczupak, sandacz, piękny okoń no i sum {są już te po 2 metry}. Zbiornik bardzo fajny ale dzięki właścicielowi czyli jakiejś spółce melioracyjnej nie przyjazny ani turystom ani wędkarzom. Następny wróg publiczny - władze samorządowe, które wyprzedają teren w około zbiornika i systematycznie rosną zakazy wjazdu, szlabany i tereny prywatne .Zostaje łódka i ta się sprawdza. Od września rusza sezon na drapieznika, więc kto żyw i ma na czym pływać jedzie na Nielisz. I tu zasada pozostawiania swoich pojazdów z przyczepkami jest taka - im szybciej przyjedziesz na miejsce tym bliżej wody zostawiasz samochód a miejsc do wodowania jak na lekarstwo. Ale łowisko piękne i widoki też szczególnie od strony południowej, gdzie Wieprz zasila zbiornik, można podziwiać worki ze śmieciami sunące korytem jak barki flisaków .Ale łowisko piękne można sobie przywieźć śmieci z domu nawet przyczepką i wysypac prawie wszędzie. Na wstępnym (bo zbiornik generalnie podzielony jest na wstępny i główny) jakiś wękarz, człowiek wysoko uświadomiony wszechstronnie przywiózł i wysypał szkło chyba z przydomowej szklarni.Ale łowisko piękne. Myślę, że Ci co nie byli na tym zbiorniku z chęcią sie wybiorą, bo robiłem wszystko by pokazać tą czystą i rybną wodę z jak najlepszej strony. Pozdrawiam i służę pomocą Link to comment Share on other sites More sharing options...
LarryKowalsky Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 (edited) Tak przymierzam się do odwiedzin w Neliszu. Łowię głównie na Zemborzyckim, ale o tym zbiorniku słyszałem wiele dobrego. W tym roku sobie na pewno nie odpuszczę. Edited January 11, 2015 by LarryKowalsky Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted January 14, 2015 Report Share Posted January 14, 2015 Polecam, byłem tam na wakacjach.Jak jest dobra pogoda to z pustymi rękoma nie wrócisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts