Jump to content

Zbiornik Nielisz.

McGREGOR
 Share

Recommended Posts

Witam.  Z powodu małej ilości opisanych łowisk w naszym lubelskim, postanowiłem opisać zbiornik, który w naszym województwie wszyscy chyba znaja, a mianowicie NIELISZ. Zbiornik retencyjny. Bardzo duza populacja leszcza, karasia, lina, karpia (ten duży ok. 20kg bardzo ostrożny) węgorz, szczupak, sandacz,  piękny okoń no i sum {są już te po 2 metry}. Zbiornik bardzo fajny ale dzięki właścicielowi czyli jakiejś spółce melioracyjnej nie przyjazny ani turystom ani wędkarzom. Następny wróg publiczny - władze samorządowe, które wyprzedają teren w około zbiornika i systematycznie rosną zakazy wjazdu, szlabany i tereny prywatne .Zostaje łódka i ta się sprawdza. Od września rusza sezon na drapieznika, więc kto żyw i ma na czym pływać jedzie na Nielisz. I tu zasada pozostawiania swoich pojazdów z przyczepkami jest taka - im szybciej przyjedziesz na miejsce tym bliżej wody zostawiasz samochód a miejsc do wodowania jak na lekarstwo. Ale łowisko piękne i widoki też szczególnie od strony południowej, gdzie Wieprz zasila zbiornik, można podziwiać worki ze śmieciami sunące korytem jak barki flisaków .Ale łowisko piękne można sobie przywieźć śmieci z domu nawet przyczepką i wysypac prawie wszędzie. Na wstępnym (bo zbiornik generalnie podzielony jest na wstępny i główny) jakiś wękarz, człowiek wysoko uświadomiony wszechstronnie przywiózł i wysypał szkło chyba z przydomowej szklarni.Ale łowisko piękne. Myślę, że Ci co nie byli na tym zbiorniku z chęcią sie wybiorą, bo robiłem wszystko by pokazać tą czystą i rybną wodę z jak najlepszej strony. Pozdrawiam i służę pomocą

• 1 year later...