grzybek Posted May 20, 2013 Report Share Posted May 20, 2013 W naszych wodach żyją fajne ryby, nazywam je potocznie plaskatymi To turbot, stornia, gładzica, zimnica... Jeszcze nie jestem pewny czy je dobrze odróżniam ale możemy to przedstawić dokładnie później. Istotnym jest fakt, że nie wszyscy (łącznie z inspektorami OIRM) zdają sobie sprawę z okresu ochronnego tych ryb albo wymiarów ochronnych. Informacje ze stron internetowych lub forów wędkarskich często są nieaktualne. Jak niedawno się przekonałem stornia ma okres ochronny obowiązujący nie tylko rybaków ale i nas wędkarzy. Okres ten obowiązuje 15luty - 15maja Wymiar ochronny 25cm Mogę się mylić, przepis może się zaktualizować, proszę wtedy o wpis na t/t Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted June 6, 2013 Author Report Share Posted June 6, 2013 Rozmawiałem dziś z kolegą, który łowił wczoraj plaskate z falochronu w Górkach Zachodnich, na ujściu Wisły Śmiałej. Pokazywał mi zdjęcia dwóch 36cm fląderek. Ryby spore, obżarte tubisami. Nawiązując do poprzedniego wątku okazało się jednak, że okres ochronny dotyczy tylko rybaków. Trzeba było specjalnej wykładni tych przepisów żeby wyjaśnić wątpliwości. W innym wątku wklejałem to pismo ale dotyczy ono także tego tematu. Pozwolę go sobie tu przytoczyć żeby nie było niedomówień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted December 16, 2013 Author Report Share Posted December 16, 2013 Nasze plaskate nie biorą inaczej Wystarczy kawałek rybki, robaczka czy gumki i biorą tak samo. Oglądając podobne łowy okiem kamery może jest to bulwersujące ale czyż życie nie jest brutalne? Boczny trok, spinning, trolling to metody wędkarskie ale czyż nie wywodzimy się po części z rybactwa, myślistwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel Posted December 16, 2013 Report Share Posted December 16, 2013 Świetny film Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts