grzybek Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 (edited) Od jakiegoś czasu sam wylewam główki jigowe a ostatnio także ciężarki do bocznego troka. W tej chwili dysponuję formami jigowymi rozmiaru 5-80g. Kupuję formy w necie ze stopu amelinium. Do tego dobieram haki jigowe, krętliki. Skompletowałem zestaw potrzebnych narzędzi i w miarę możliwości pracuję na wolnym powietrzu, w ogrodzie. Dzisiaj odlałem pierwsze wałeczki w rozmiarach 7-10-12-14-18g. Jeszcze na szybko, na wariata ale już coś można wybrać po wstępnej obróbce. Możliwe, że nie docisnąłem odpowiednio formy - poprawię ścisk albo doszlifuję formę. Jutro będzie lepiej Edited June 11, 2013 by grzybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojny Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 Piękna odlewnia, myślę że scyzoryk wystarczy , a formy nie warto niszczyć, popróbuj najpierw z dociskiem chyba że to nic nie da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted June 11, 2013 Author Report Share Posted June 11, 2013 To oczywiste, najpierw spróbuję dobrze ścisnąć formę - to podstawa. Z reguły zawsze trzeba trochę dopracować odlewy Na maszynie łatwiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 Można zamówić coś u Ciebie drogi Grzybku ? Masz może jakieś 30,40,50 gr na haku 4 lub 5?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted June 11, 2013 Author Report Share Posted June 11, 2013 Nastąpiło olśnienie! Nie mam rozmiaru 30 Zdałem sobie sprawę, że mam przerwę między 18 a 40g. Widocznie nie potrzebuję takich, nie łowię w rzece z dużym uciągiem. Jeśli chcesz mogę Ci zrobić kilka 40-50g, pewnie nawet mam zapas. Napisz ile potrzebujesz i na jakich hakach? Zdaje się, że mam 3/0, 5 i 6/0, sprawdzę... Używam Mustadów i Gamakatsu (gamaki są drogie, chyba po 2,20 - Mustady po 80gr) to też sprawdzę. Nie zamierzam zarabiać, wyślesz mi w razie czego ołów ale czy to ma sens? Daj znać na PW Link to comment Share on other sites More sharing options...
sew Posted February 12, 2014 Report Share Posted February 12, 2014 Te czerwone haki to VMC tak?, masz może porównanie z mustadowymi BIG GAME które mocniejsze?Z tego co kiedyś czytałem to VMC są chyba jakieś wzmacniane. Mustadowe BG 7/0 i 8/0 troszkę za słabe są na ostrzu i łatwo rozginam, dla tego pytam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted February 12, 2014 Author Report Share Posted February 12, 2014 Te czerwone haki to VMC tak?, masz może porównanie z mustadowymi Czerwone to VMC ale są potwornie grube i mają b dziwną numerację. Więcej ich nie kupię. Wolę Mustady bo potrafią rozgiąć się na zaczepie ale nigdy na rybie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sew Posted February 13, 2014 Report Share Posted February 13, 2014 Ale te VMC są mocniejsze?. Jeżeli tak to miałbyś do odsprzedania kilka szt. 30/40/50g na hakach o wielkości mustadowych 6/0-8/0? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted February 13, 2014 Author Report Share Posted February 13, 2014 Mam kilka główek na hakach VMC na łodzi. Haki są spore, dużo mocniejsze bo i z grubszego drutu - raczej do gum 6" Jak wpadnę na łódź (może jutro?) to sprawdzę jeśli będziesz zainteresowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sew Posted February 13, 2014 Report Share Posted February 13, 2014 Jestem zainteresowany , jeszcze tylko podaj cenę/ceny (pewnie zależne od wielkości) może być na priw. czy tutaj, jak uważasz... No i jakie dokładnie masz długości (np. w cm od oczka do kolanka lub w porównaniu do mustada) i na jakich obciążeniach.Pozdrawiam Seweryn Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts