Karo Posted June 27, 2013 Report Share Posted June 27, 2013 (edited) Witam.Proszę o podanie jakiś dobrych spinningowych żyłek , które będę mógł zastosować do połowu głównie kleni i boleni. Największy problem to wybór odpowiedniej średnicy. Myślę ,że te 0.20 powinno w zupełności starczyć na klenia, a na bolenia też chyba nie ma co brać jakiś strasznie grubych lin - 0,25 chyba starczy? Na razie mam na oku żyłki "Dragon Super Camou Spinn" w podanych grubościach - link do przykładowego sklepu - . Co o niej sądzicie? Klenie będę głównie łapał na tzw. smużki - takie małe imitacje owadów, a bolenie na gumy, blachy i wobblery. Mam jeszcze jedno pytanie. Siłą rzeczy muszę zamówić wszystko na internecie, chcę wziąć od razu małe kotwiczki do tych smużków, ale kompletnie nie orientuje się w ich rozmiarówce. Nie wiem jak wygląda w rzeczywistości taka kotwiczka nr 10 czy 12. Smużki, które posiadam i zamierzam jeszcze kupić, to małe(skala mniej więcej 1,5:1) imitacje owadów np. konika polnego. Kotwiczki zamierzam kupić mniej więcej takie - , tylko nie wiem jaką wielkość wziąć - 12, 10 , a może coś jeszcze większego?Jeszcze odnośnie tych żyłek , dodam ,że w 90% łowię w Odrze z różnych opasek, główek - obławiam warkocze itp. Dno kamieniste , prąd wartki. Edited June 27, 2013 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siloe Posted June 29, 2013 Report Share Posted June 29, 2013 (edited) Ja bym na Twoim miejscu nawinął 0,23 dragona HM80. Im grubiej tym gorszej jakości rzuty, nie ma sensu stosować "sznurów", dajmy rybie szanse Edited June 29, 2013 by Siloe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 (edited) Nie jestem specjalnie zwolennikiem "dawania rybie szansy",choćby dlatego że często kończy się to tym,że ryba odpływa z kotwicą czy dwoma w pysku.Ale paradoksalnie do łowienia imitacjami owadów,owymi smużkami,zalecał bym żyłkę w zakresie 0,18-0,20mm.Chodzi tu o lepszą bardziej naturalną prezentację przynęty,co w przypadku kenia czy jazia ma kapitalne znaczenie.Na bolenie,tak jak radzi Siloe dobra będzie żyłka 0,23mm.Ale w tym przypadku nie będzie błędem zastosowanie żyłki w zakresie 0,22-0,25mm.Jeżeli już jesteśmy przy żyłkach Dragona,to z tych tańszych niezłe są Millenium(można ją kupić w wersji okoń,pstrąg,sandacz,szczupak,sum)oraz Dragon Flex.Z tych droższych,tak jak radzi kolega żyłka HM 80,albo Maxima Spin&Cast. Edited July 1, 2013 by Ozet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts