Jump to content

Cormoran Red Master / Mikado Da Vinci / Shimano Catana

Recommended Posts

Witam,

Mam zamiar kupić kołowrotek do spinningu. Kilka faworytów:

1. Cormoran Red Master 8PiF 2000

2. Mikado Da Vinci FD 3007 BL  

3. Shimano Catana 4000 FB  

Wędka - Robinson Red Star 270 5-28g

Przynęty - głownie wahadłówki 10-20g

Łowiska - jeziora / zbiorniki zaporowe

Ryby - szczupak / sandacz

Cena - do 170zł (cormoran kosztuje 185 ale na allegro jest za 165)

Szpula - żeby weszło 150m plecionki 0,14mm

Który wybrać lub co polecacie?

Pozdrawiam.

Edited by wind
edycja linków

Albo Cormoran,albo Shimano.Kołowrotek Mikado daruj sobie.Szczerze mówiąc,ja zdecydowałbym się na Cormorana,ale w wersji 3000.Jeszcze niedawno w ciemno poleciłbym Ci Catanę,ale podobno człowiekowi gust zmienia się co siedem lat.A u mnie poprzednie siedem lat,minęło wczoraj.

Jeżeli już wspólnymi siłami odrzuciliśmy dwie marki(ja,Mikado ze względu na złe doświadczenia z ich kołowrotkami),Jotes,Cormoran(poprzez doświadczenia użytkowników tego modelu),więc bierz tą Catankę.Jeżeli nie będziesz miał wyjątkowego "pecha"i nie będą Ci brały same okazy,posłuży dobrych kilka lat.Chociaż ten kołowrotek Daiwy,wydaje się być bardzo interesujący,ale niestety z kołowrotkami tej marki nie mam żadnych doświadczeń,więc wybór należy do Ciebie.

Pogmeraj sobie w Googlach, a znajdziesz tam mnóstwo opinii o różnym sprzęcie, którego użytkowników niekoniecznie znajdziesz na tym forum. Ja znalazłem porównanie tej Daiwy z Cataną. Co prawda w tym porównaniu Mega... jest z inną literką. Zobacz ;)

Wybieraj! ;) Pamiętaj jednak, że te obydwa kołowrotki są z najniższej półki tych producentów. Ale moim zdaniem przewyższają niejednego mniej znanego producenta. W nieco wyższej cenie możesz poszukać jeszcze Spro lub Ryobi... 

Edited by Jotes

Widziałem to porównanie, ale nie brałem jego pod uwagę ponieważ jak sam zauważyłeś to jest inny model a różnica może być duża. Zastanawiam się czy nie poczekać do następnego roku, wyjdą nowe modele( może lepsze) tylko, że nie będzie opini użytkowników jeszcze, ale za to ja będę miał większe zaplecze finansowe i zamiast kupować z niskiej pułki wskocze na średnią. Ten rok jeszcze wymęcze mój stary. No chyba, ktoś jeszcze zaproponuje coś, kto nikt nie będzie miał zastrzeżeń.

Penn Fierce  3000 cena ok 250 zł

Ryobi Zauber 3000 cena ok 300 zł

Shimano Nexave SFC (z przednim hamulcem) 3000 cena 180-200 zł

Trzy propozycje od 180 do 300 zł. Ja stawiam na penna w tym przedziale.

Edited by Hubi