Dawid Kasieczka Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 (edited) Witam, mam pytanie odnośnie przepisów dotyczących udostępniania wędek osobom poniżej 14 lat. Otóż chcę łowić z bratem (10 l.) któremu się to bardzo podoba i go chcę zabierać. Byłem z nim ostatnio i łowiliśmy na dwa spininngi. Jeden starszy wędkarz zwrócił mi uwagę że jest to zabronione, sprawdzałem to przed wędkowaniem i wydawało mi się że mogę go zabrać. Jednak ten wędkarz był pewien tego co mówi, był dużo starszy a ja łowię krótko więc założyłem że on ma rację i skończyłem łowić z bratem. Jednak przeczytałem RAPR w domu jeszcze raz i wydaje mi się że mogę zabierać brata ze sobą. Co o tym sądzicie? Cytaty z RAPR: "6. Młodzież niezrzeszona w PZW w wieku do 14 lat ma prawo wędkować: a ) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą gruntowo-spławikową maja prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę. b ) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu, osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą spinningową i muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedna wędkę."LINK Edited October 21, 2013 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Zacytowałeś przepisy i na tym koniec. Nie mozna dać wiążącego wniosku ponieważ nic o Tobie nie wiemy. Nic w tym konkretnie temacie uprawnień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Kasieczka Posted October 21, 2013 Author Report Share Posted October 21, 2013 Fakt, źle to opisałem. Chodzi o to że osoba pełnoletnia łowi razem z osobą poniżej 14 lat łowią na spinning, każda po jednej wędce, oczywiście osoba pełnoletnia ma kartę i pełne prawo do wędkowania na danym zbiorniku PZW. Chodzi jednak o tą osobę drugą, czy mogę jej pozwolić spininngować razem ze mną? Z mojej interpretacji wynika że tak, jednak wędkarz nad wodą zwrócił mi uwagę na to że nie wolno. Chodzi mi o wyjaśnienie czy mogę łowić w taki sposób czy nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 Osoba do 14 lat może łowić na spinning pod opieką osoby pełnoletniej z uprawnieniami i tak stoi wyraźnie w zapisie. Nie widzę najmniejszego problemu w takim łowieniu o ile jest to woda gospodarowana przez PZW lub taka, na której obowiązuje ten regulamin. Wędkarz nad wodą miał jakieś intencje, nie wiem jakie i chyba lepiej abyśmy się nie domyślali. Zostałeś wprowadzony w błąd i najlepiej przejść nad tym do porządku dziennego i zabrać brata znów na ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Kasieczka Posted October 22, 2013 Author Report Share Posted October 22, 2013 Dziękuję za informację, teraz wiem co i jak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 Zrób z małolata członka uczestnika(40-parę zybli), a nie dość, że będzie mógł łowić na dwie wędki, spinning to jeszcze na wszystkich wodach PZW bez dodatkowych opłat, choć Ty jako dorosły i opiekun musisz wykupić dodatkowe składki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Kasieczka Posted October 22, 2013 Author Report Share Posted October 22, 2013 Pomyślę o tym od przyszłego roku, jeśli uda mi się go zarazić wędkarstwem na dobre Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts