Jump to content

RAPR a osoby poniżej 14 lat.

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie przepisów dotyczących udostępniania wędek osobom poniżej 14 lat. Otóż chcę łowić z bratem (10 l.) któremu się to bardzo podoba i go chcę zabierać. Byłem z nim ostatnio i łowiliśmy na dwa spininngi. Jeden starszy wędkarz zwrócił mi uwagę że jest to zabronione, sprawdzałem to przed wędkowaniem i wydawało mi się że mogę go zabrać. Jednak ten wędkarz był pewien tego co mówi, był dużo starszy a ja łowię krótko więc założyłem że on ma rację i skończyłem łowić z bratem. Jednak przeczytałem RAPR w domu jeszcze raz i wydaje mi się że mogę zabierać brata ze sobą. Co o tym sądzicie?    Cytaty z RAPR:

"6. Młodzież niezrzeszona w PZW w wieku do 14 lat ma prawo wędkować: 
a ) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu 
ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą gruntowo-spławikową 
maja prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę. Udostępnienie 
stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną 
wędkę. 
b ) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu, osoby 
pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą spinningową i muchową. 
Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedna wędkę."LINK
Edited by wind
edycja linku

Fakt, źle to opisałem. Chodzi o to że osoba pełnoletnia łowi razem z osobą poniżej 14 lat  łowią na spinning, każda po jednej wędce, oczywiście osoba pełnoletnia ma kartę i pełne prawo do wędkowania na danym zbiorniku PZW. Chodzi jednak o tą osobę drugą, czy mogę jej pozwolić spininngować razem ze mną? Z mojej interpretacji wynika że tak, jednak wędkarz nad wodą zwrócił mi uwagę na to że nie wolno. Chodzi mi o wyjaśnienie czy mogę łowić w taki sposób czy nie.

Osoba do 14 lat może łowić na spinning pod opieką osoby pełnoletniej z uprawnieniami i tak stoi wyraźnie w zapisie. Nie widzę najmniejszego problemu w takim łowieniu o ile jest to woda gospodarowana przez PZW lub taka, na której obowiązuje ten regulamin.

Wędkarz nad wodą miał jakieś intencje, nie wiem jakie i chyba lepiej abyśmy się nie domyślali. Zostałeś wprowadzony w błąd i najlepiej przejść nad tym do porządku dziennego i zabrać brata znów na ryby. :) 

Zrób z małolata członka uczestnika(40-parę zybli), a nie dość, że będzie mógł łowić na dwie wędki, spinning to jeszcze na wszystkich wodach PZW bez dodatkowych opłat, choć Ty jako dorosły i opiekun musisz wykupić dodatkowe składki :P