okno Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 Witam Ja jako szczur lądowy i nigdy nie pływający za rybami w morzu, szykuje sprzęcicho do połowów na tym akwenie nie objętym urezdykcją PZW , szukam pomocy wśród wytrawnych wilków morskich co aby zdradzili mi jakich młynków korbowych używają i z którymi nie ma kłopotów. Zapewne jakąś linkę nawijacie na swoje młynki tucież betoniarki bo na sznurek w tych czasach łowić nie wypada. Przydało by się zapewne nabyć jakiegoś złomu co by na koniec linki uwiązać i nim potrząsac. Rad w necie jest dużo ale nie ma to jak od swich ich uzyskać no i napewno z serca płynących. Pozdrawiam jeszcze szczur lądowy Jan Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 Uszanowanko Co do młynków miałem już ich kilka i jeden tylko jak narazie jest naprawdę niezawodny Penn Slammer 570. Trochę kosztuje ale naprawdę to maszyna nie do zajechania.Plecionka to Dragon Guide Pro Rainbow 0,18. Spoko plecionka w różnych kolorach które pomagają określić na jakiej głębokości się łapie.Co do złomu to wiadomo zawsze za mało. Tu wędka dyktuje warunki, jeżeli kijek jest do delikatnego łapania to złom o mniejszej gramaturze, kolory i kształty to inwencja własna ponieważ nie ma pewniaków na dorsze.Jeżeli ryba żeruje to wali we wszystko, zabawa zaczyna się jak nie żeruje i co chwilkę trzeba szukać złotego środka. Co do przywieszek to jakoś nie ufam gotowcom w sklepach. Od dłuższego czasu używam pustych zestawów i doczepiam do nich różne twisterki , zmieniam je tak długo aż zauważę że coś przypasuje dorszykowi. Myślę że to takie podstawowe informacje. Jak będziesz chciał więcej szczegółów bądź pytań to wal śmiało. Na forum wedkuje.pl prowadzę blog i tam jest sporo opisów moich wypraw oraz jeden wpis o sprzęcie. Jak będziesz zainteresowany to napisz do mnie aja na priv podeśle Tobie link. Nie będę robił tu reklamy Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 24, 2012 Author Report Share Posted January 24, 2012 Cena tego młynka to powalająca nie jest, ale nie obrażając dobrych chęci kolegi, waga i przełożenie mi nie pasuje. Wolałbym coś lżejszego i większym przełożeniu. Może macie coś na myśli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 24, 2012 Author Report Share Posted January 24, 2012 A co myślicie o Penn Slamerze 360 Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 Rozmiar dobierasz według swoich potrzeb, ale może on być troszkę za mały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 e tam za mały, na głębszą wodę multik będzie najwygodniejszy dla Ciebie a na płytszą Penn Slamer 360 Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 24, 2012 Author Report Share Posted January 24, 2012 (edited) Multek odpada, nie bawiłem się betoniarką. Patyka robię tak na 120 i na 90 gr ciężej przy mich kościach nie chcę, myślę że nimi do głębokości 50 m dam radę. Edited January 24, 2012 by okno Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 24, 2012 Author Report Share Posted January 24, 2012 (edited) Witam to znowu ja Rzućcie jeszcze jakieś pomysły na kręciołek, całkiem pod tym względem jestem zielony jeszcze tak ciężkim żelastwem w życiu nie operowałem Edited January 24, 2012 by okno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 Daiwa saltiga, której chyba się nie da zniszczyć;P Exceler-e lub exceler-z...Też mocne. A z tych o normalniejszych cenach to może cormorana seacor? Czytałem opinie i nie zbierał złych raczej...Ale niech tu się lepiej wygi morskie wypowiadają na ten temat, ja też za wiele powiedzieć z doświadczenia nie mogę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 Cormoran jest ok ale nie na dorsze tylko na plażę. Spróbuj tego Slammera a w zapas w razie czego weź tani Konger Baltica i na pewno jakiś Ci będzie dobrze leżał w ręku. Jak taki kijek to ten Penn powinien być ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 (edited) mam balticę rozmiar 5000 - jest ciężki mniejsze oczywiście będą lżejsze ale znając upodobania Okna do lekkości sprzętu to nie będzie mu odpowiadał - poza tym moja baltica już serwis zaliczyła po pół roku użytkowania szukaj Okno czegoś w Pennach - mówią że niezawodne - ja jestem szuwarowcem więc więcej nie pomogę bo się nie znam aż tak na sprzęcie morskim Edited January 24, 2012 by Minus Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 24, 2012 Author Report Share Posted January 24, 2012 Wybrałem. Chyba dobrze Padło na Daiwa Exceler E 4500 i Penn Slamera 460 i do tego plecionka Dragon Guide Pro Rainbow 0,18. zamiast sznurka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 ja się nie znam ale mnie się podoba Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 24, 2012 Author Report Share Posted January 24, 2012 ja się nie znam ale mnie się podoba He he he nie czaruj "nie znam się" a gdzie łowisz w sadzawce, mało razy pływałeś po morzu. Czaruś Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 No to będzie pięknie współpracować z tym kijkiem Kręciołki ekstraklasa. Nic tylko biec na podwórko i już wykonywać rzuty kontrolne:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Może Okuma Solina....podejdzie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 25, 2012 Author Report Share Posted January 25, 2012 Daiwa Exceler E 4500 i Penn Slamera 460 już do mnie jadą, a okuma wydaje mi się trochę za tania. Z tą taniością trochę uważam, naciąłem się na tani sprzęt. Preferuje środkową półkę która dla mnie wystarcza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted January 26, 2012 Report Share Posted January 26, 2012 Z tanich to Konger Baltica to przemyślany zakup, z ta Okumą różnie bywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted January 26, 2012 Report Share Posted January 26, 2012 Okuma ceny ma nie wygórowane ale młynki nie zawodne z czego słyną Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 26, 2012 Author Report Share Posted January 26, 2012 Witam Właśnie dziś przyjechał Daiwa Exceler 4500E jak zrobię zdjęcia połączenia kija z młynkiem to się pochwale. Strasznie on wielki chyba że mi się tak wydaje. Moim ulubionym młynkiem jest Twin Power w rozmiarze 2500 który wydaje się maluchem do Excelera. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted January 26, 2012 Report Share Posted January 26, 2012 taki urok sprzętu morskiego - jest duży i ciężki Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 Dokładnie a samo wędkowanie nie należny do lekkich Jednak ryby wynagradzają Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 27, 2012 Author Report Share Posted January 27, 2012 (edited) Witam To już wiem co mnie czeka, toć ja w robocie się tak nie na robię jak na morzu, ale jak prawicie że takie łowienie też do przyjemności należy do ja jestem za. Zresztą zobaczymy na Bornholmie. Edited January 27, 2012 by okno Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Okno trzeba na to spojrzeć inaczej. Skoro jak jest pogoda to z Władka wypływa około 30 kutrów i na każdym średnio jest 20 wędkarzy. Myślisz że tyle chłopa jednego dnia płynęło by żeby się męczyć ? Spokojnie, wędkarstwo morskie nie jest super lekki jak łapanie okoni ale także czerpie się z niego przyjemność Jestem pewny że przy pierwszym holu będziesz miał wielkiego rogala na twarzy Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 Na kutrach używałem Shimano serii 6000. Ciężkie i niezawodne, dawało radę na naszych i na norweskich łowiskach. Po przejściu na małe łodzie zrezygnowałem z ciężkiego sprzętu. Wystarcza mi Okuma Epix EF20, Tica Libra SA3000 a ostatnio Penn Slammer 360. Wydaje się, że wszystkie te kręciołki są delikatne ale dają radę. Do tej pory wyjąłem na nie dwie siódemki bez jęknięcia, kilka w granicach 3-5kg. Fakt, że dwa pierwsze mają po 10 łożysk a Penn "tylko" 6. Wychodzę z założenia, że nie muszę męczyć się z żelastwem i każdy hol ryby jest bardziej "sportowy" Tylko raz zerwała mi się ryba na plecionce za co wcale nie winię kołowrotka czy wędki. W trakcie ostatniej fazy holu, tuż przed podebraniem dorsz zerwał linkę w ostatnim zrywie. Plecionka była stara i cienka (012) Pewnie była zmechacona, czego nie zauważyłem albo zlekceważyłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts