Jump to content

Szwecja, szkiery, czerwiec...ile ze sobą zabrać??

Recommended Posts

Witam. W czerwcu chciałbym pojechać na szkierowe szczupaki w okolicach Valdemarsvik. Plan jest taki, żeby jak najmniej zapłacić, a więc z kolegą chcielibyśmy wybrać się pod namiot. Wie ktoś czy może gdzieś w pobliżu jest jakieś pole namiotowe i jakie koszty? jak to załatwiać? Jak nie tam, możecie podać przykładowo inne miejsca szkierowe :) Chciałbym się również zapytać czy nie będzie problemu z łodzią albo czy można zarezerwować. Wiem, że może takich informacji powinienem szukać w internecie ale jakoś ciężko, więc na razie próbuje się podeprzeć waszymi doświadczeniami z takich wyjazdów :D Bardzo istotna kwestią jest dla mnie ilość przynęt np gum, ile zabrać na 6-7 dni łowienia tak aby nie zabrakło? Poza tym główki jigowe i przypony. Co polecicie poza gumami? Z góry dziękuje za jakiekolwiek udzielenie informacji, każda uwaga się przyda :)

• 2 months later...

To może trochę moich spostrzeżeń.

We wrześniu byłem, łowiłem i było pięknie. Wyjazd był zorganizowany i łodzie mieliśmy od organizatora więc tu nie pomogę. Mieszkaliśmy w domku przy polu namiotowo- kempingowym i cena za dobę wynajęcia miejsca wypisana na tablicy -180 koron.

Dużo czy mało? Piwo w pobliskiej knajpce które nieopatrznie zamówiliśmy to 80 koron więc dla Szweda 2,5 piwa, dla nas ponad skrzynka piwa.

Najlepsze połowy okoni i szczupaków na zwykłą blachę Alga, sandacze na ripery z główką jigową.

Woblerów szkoda brać bo po jednym dniu mojego ulubionego shadrapa szczupłe skatowały doszczętnie.

Na następny wyjazd zabiorę tylko jigi i blachy, mieliśmy jeszcze mnóstwo much i pełno specjalnie kupionych cudów-wianków na ten wyjazd zupełnie nie trafionych.

Życzę Ci dobrego towarzystwa, bo dobrą zabawę macie pewną.