Jump to content

"PET" do nęcenia

Recommended Posts

Być może znacie już ten sposób na nęcenie punktowe. Ja wiem o nim od niedawna. Zaczęły boleć mięśnie po pracy i trzeba było znaleźć (wtedy miał on być tymczasowy ) sposób na punktowe nęcenie na długie odległości. Coraz ciężej było utrzymać kubeczek z zanętą na tyczce i coraz gorzej szło rzucanie z procy. Wtedy, ktoś w internecie polecił mi zrobienie sobie 'PETA'. Jest to coś w stylu rakietki zanętowej, ale to jest lepsze ;) MADE IN POLAND :P Ponoć zaczęli to robić kiedyś tam na śląsku i prawie każdy wędkarz z tego regionu posiada takiego 'PETA'. A koszt jego wykonania hmm jeśli w ogóle można mówić o kosztach, przy butelce po oranżadzie, wodzie i kawałku plecionki czy tam jakiegoś sznurka i krętliku. No tak bo do takiego cudeńka potrzebujemy:

pustą plastikową butelkę po napoju,

plecionkę,

krętlik,

nożyczki z zaostrzonymi czubkami lub jakiś drut

i źródło ognia.

A sposób wykonania jest ekspresowy.

Odcinamy zbędne części butelki, robimy otwory (im więcej tych otworów tym łatwiej przyciągniemy go po wyrzuceniu zanęty), przeciągamy plecionkę, którą mocujemy na krętlik i gotowe. Całość wygląda tak jak na dodanym na końcu załączniku.

Mocujemy nasze urządzenie do żyłki głównej i jedziemy z koksem :)

post-6-0-81508100-1315140492_thumb.jpg

Odnośnik do filmiku znalezionego w sieci:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=I2pJRLSfrew

Tutaj jest pokazane jak ta rakietka chodzi.

Niezłe. Ja o tym nigdy nie słyszałem, widzę to po raz pierwszy. I wygląda ciekawie, obiecująco. Będę to musiał przetestować niedługo;) Ciekawi mnie tylko czy nie ma bezwładności przy rzutach? Mam na myśli małą kontrolę PETA podczas rzutu i lotu, czy to nie występuje? w końcu to spora masa jest...

Wiesz jak baba sobie z tym poradziła, to Ty na pewno też :P

A tak poważnie, to nie ma. Na początku mogą się zdarzać komplikacje, ale jak się poćwiczy to wszystko jest jak należy. Jeśli wcześniej rzucałeś z procy, albo wyjeżdżałeś kubeczkiem na tyczce to tym bardziej problemu nie będzie.