Apricot Posted September 4, 2011 Report Share Posted September 4, 2011 Być może znacie już ten sposób na nęcenie punktowe. Ja wiem o nim od niedawna. Zaczęły boleć mięśnie po pracy i trzeba było znaleźć (wtedy miał on być tymczasowy ) sposób na punktowe nęcenie na długie odległości. Coraz ciężej było utrzymać kubeczek z zanętą na tyczce i coraz gorzej szło rzucanie z procy. Wtedy, ktoś w internecie polecił mi zrobienie sobie 'PETA'. Jest to coś w stylu rakietki zanętowej, ale to jest lepsze MADE IN POLAND Ponoć zaczęli to robić kiedyś tam na śląsku i prawie każdy wędkarz z tego regionu posiada takiego 'PETA'. A koszt jego wykonania hmm jeśli w ogóle można mówić o kosztach, przy butelce po oranżadzie, wodzie i kawałku plecionki czy tam jakiegoś sznurka i krętliku. No tak bo do takiego cudeńka potrzebujemy: pustą plastikową butelkę po napoju, plecionkę, krętlik, nożyczki z zaostrzonymi czubkami lub jakiś drut i źródło ognia. A sposób wykonania jest ekspresowy. Odcinamy zbędne części butelki, robimy otwory (im więcej tych otworów tym łatwiej przyciągniemy go po wyrzuceniu zanęty), przeciągamy plecionkę, którą mocujemy na krętlik i gotowe. Całość wygląda tak jak na dodanym na końcu załączniku. Mocujemy nasze urządzenie do żyłki głównej i jedziemy z koksem Odnośnik do filmiku znalezionego w sieci: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=I2pJRLSfrew Tutaj jest pokazane jak ta rakietka chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted September 4, 2011 Report Share Posted September 4, 2011 Niezłe. Ja o tym nigdy nie słyszałem, widzę to po raz pierwszy. I wygląda ciekawie, obiecująco. Będę to musiał przetestować niedługo;) Ciekawi mnie tylko czy nie ma bezwładności przy rzutach? Mam na myśli małą kontrolę PETA podczas rzutu i lotu, czy to nie występuje? w końcu to spora masa jest... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apricot Posted September 4, 2011 Author Report Share Posted September 4, 2011 Wiesz jak baba sobie z tym poradziła, to Ty na pewno też A tak poważnie, to nie ma. Na początku mogą się zdarzać komplikacje, ale jak się poćwiczy to wszystko jest jak należy. Jeśli wcześniej rzucałeś z procy, albo wyjeżdżałeś kubeczkiem na tyczce to tym bardziej problemu nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 I proca i kubeczek zaliczone, więc chyba nie będzie problemu... Niebawem sobie zmontuję coś takiego i zobaczę jak się to sprawdzi. Więc dzięki wielkie za wrzucenie tego sposobu, bo szczerze mówiąc brakowało mi czegoś takiego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apricot Posted September 6, 2011 Author Report Share Posted September 6, 2011 Nie ma za co No właśnie mnie też czegoś takiego brakowało, ale najbardziej się o tym przekonałam jak kilka razy już tym podnęciłam. Szczególnie na moim łowisku, gdzie bardzo ważne jest nęcenie w punkt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts