MICHNIK Posted February 4, 2012 Report Share Posted February 4, 2012 Sumik karłowaty zwany potocznie Byczkiem lub Koluchem został introdukowany w Polsce w 1885r z Ameryki Północnej. Jego zasięg występowania choć liczny a czasem nawet masowy jest nie równomierny i niezbyt dobrze znany. Preferuje wody stojące o miękkim podłożu, jest rybą odporną toleruje niski poziom tlenu, zanieczyszczenia oraz wysoką temperaturę wody. Ciało bezłuskie walcowate w kolorze brązowozielonym lub ciemnoszarym z jasnym brzuchem, głowa spłaszczona jak to u sumowatych wyposażona w 8 wąsików, na grzbiecie oraz na piersi posiada ostre kolce na które trzeba uważać. W Polsce osiąga maksymalnie 30cm długości i 200-300g masy. Tarło odbywa w maju i czerwcu, w zarośniętej wodzie buduje gniazdo do którego składa 2000-3000 jaj których strzeże samiec. Odżywia się wszelkimi organizmami wodnymi takimi jak mięczaki, owady, plankton małe rybki oraz niestety ikrą innych ryb przez co jest uważany za rybi chwast oraz szkodnika za to świetnie smakuje Małe wredne żarłoki ciekawe czy by brały na paprocha na boczniaku? http://www.youtube.com/watch?v=4R8qh8RVAR8 sk.bmp sk2.bmp Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Napewno jak jest sumik to masz kiche kręconą i tyle, trzeba zmienić łowisko, bo to się rzuca na wszystko. Jedno jest pewne skaleczenia lepiej goją się od jazgarza niż od kolucha!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now