Jump to content

Pierwsza Wędka

Moczykij
 Share

Recommended Posts

Witam, jestem nowy na forum. Mam 14 lat i pochodzę z województwa zachodniopomorskiego.

Przed moim domem jest rzeka, więc od zawsze chodziłem z tatą na ryby, ale dopiero od kilku tygodni sam zacząłem interesować się rybami. Pamiętam, jak tata uczył mnie zarzucania i zwijania. Ma dwie wędki więc próbowałem łowić, ale nigdy nic nie złowiłem, a po mniej-więcej godzinie wracałem do domu z poplątaną żyłką, albo bez haczyka. Myślę, że to przez duże rozmiary i ciężar wędki, ale i przez moją głupotę w łowieniu.

Przejdźmy do konkretów, potrzebuję własnej wędki, która będzie wagowo i rozmiarowo odpowiednia dla mojego wieku. Zawsze łowiłem na spławik, więc niech to będzie wędka do łowienia ze spławikiem. Mój budżet to ok.150-200 zł. (Mam już kołowrotek, w razie jakby co).

Wiem, że nawet z odpowiednią wędkom nie zostanę od razu mistrzem łowienia ryb, ale na pewno trochę łatwiej mi będzie się uczyć. Dziękuję i proszę o pomoc w znalezieniu wędki.

A możesz podać jakimi technikami łowiłeś lub je po prostu opisać, jak wyglądało Twoje łowienie?

Edited by Docio

Coś mi tu przystawką zalatuje i to mocno. Nie wiem w jakim nurcie łowisz, jak ciężkie zestawy stosujesz, ile masz wzrostu i siły, więc i propozycje będą bardzo uniwersalne.

W przypadku niedużej, nieco leniwej, przyśpieszającej na przelewach i zwężeniach rzeczki proponuję wędzisko nieco delikatniejsze, o takie.

W przypadku większej, głębszej rzeczki, kiedy zakłądasz spławik 5g a obciążenie nawet 10g proponuję wędzisko takie.

Zwróć proszę uwagę, że to nie są konkretne propozycje a sklep nie jest przeze mnie faworyzowany. W wędziskach zwróć uwagę na długość i masę oraz ciężar wyrzutowy. Gdy masz 140-160cm wzrostu pozostań przy długości 3,90m. Jeśli jesteś wyższy 160-180cm możesz pokusić się o wędzisko dłuższe 4,20-4,50m a będzie Ci nim wygodniej operować i walczyć z rybą po jej zacięciu. Kluczowa jest też waga wędziska. Przy podanej ilości gotówki do rozdysponowania niewiele można wymyśleć i dobrze by było gdyby waga wybranego wędziska nie przekroczyła 250g. Cięższe wędzisko będzie Cię męczyć, stanie się niewygodne w użyciu i będziesz kombinował jak je odłożyć na podpórki a to da spóźnione zacięcia.