Moczykij Posted May 31, 2015 Report Share Posted May 31, 2015 Witam, jestem nowy na forum. Mam 14 lat i pochodzę z województwa zachodniopomorskiego.Przed moim domem jest rzeka, więc od zawsze chodziłem z tatą na ryby, ale dopiero od kilku tygodni sam zacząłem interesować się rybami. Pamiętam, jak tata uczył mnie zarzucania i zwijania. Ma dwie wędki więc próbowałem łowić, ale nigdy nic nie złowiłem, a po mniej-więcej godzinie wracałem do domu z poplątaną żyłką, albo bez haczyka. Myślę, że to przez duże rozmiary i ciężar wędki, ale i przez moją głupotę w łowieniu.Przejdźmy do konkretów, potrzebuję własnej wędki, która będzie wagowo i rozmiarowo odpowiednia dla mojego wieku. Zawsze łowiłem na spławik, więc niech to będzie wędka do łowienia ze spławikiem. Mój budżet to ok.150-200 zł. (Mam już kołowrotek, w razie jakby co).Wiem, że nawet z odpowiednią wędkom nie zostanę od razu mistrzem łowienia ryb, ale na pewno trochę łatwiej mi będzie się uczyć. Dziękuję i proszę o pomoc w znalezieniu wędki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 31, 2015 Report Share Posted May 31, 2015 (edited) A możesz podać jakimi technikami łowiłeś lub je po prostu opisać, jak wyglądało Twoje łowienie? Edited May 31, 2015 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moczykij Posted May 31, 2015 Author Report Share Posted May 31, 2015 Zarzucałem, czekałem aż spławik będzie pod wodą, jeśli był to powoli ścinałem i wyciągałem (Głównie zaczepy), a jak nie to po ok. 20 minutach sprawdzałem przynętę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 31, 2015 Report Share Posted May 31, 2015 Coś mi tu przystawką zalatuje i to mocno. Nie wiem w jakim nurcie łowisz, jak ciężkie zestawy stosujesz, ile masz wzrostu i siły, więc i propozycje będą bardzo uniwersalne. W przypadku niedużej, nieco leniwej, przyśpieszającej na przelewach i zwężeniach rzeczki proponuję wędzisko nieco delikatniejsze, o takie. W przypadku większej, głębszej rzeczki, kiedy zakłądasz spławik 5g a obciążenie nawet 10g proponuję wędzisko takie. Zwróć proszę uwagę, że to nie są konkretne propozycje a sklep nie jest przeze mnie faworyzowany. W wędziskach zwróć uwagę na długość i masę oraz ciężar wyrzutowy. Gdy masz 140-160cm wzrostu pozostań przy długości 3,90m. Jeśli jesteś wyższy 160-180cm możesz pokusić się o wędzisko dłuższe 4,20-4,50m a będzie Ci nim wygodniej operować i walczyć z rybą po jej zacięciu. Kluczowa jest też waga wędziska. Przy podanej ilości gotówki do rozdysponowania niewiele można wymyśleć i dobrze by było gdyby waga wybranego wędziska nie przekroczyła 250g. Cięższe wędzisko będzie Cię męczyć, stanie się niewygodne w użyciu i będziesz kombinował jak je odłożyć na podpórki a to da spóźnione zacięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts