lopatek2980 Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 (edited) Witam, z racji tego, iż zbliża się sezon na suma mam zamiar zlapać jakiegoś dlatego tez zwracam sie do was o to czy ten sposób będzie poprawny i skuteczny do łowienia suma : Mam zamiar jako przynęty użyć wątroby drobiowej tzw. "cukierka" , poniewaz chce ją zawinąć w drobną siatkę, dlatego ze ciagle spada mi z kotwiczki. Nie wiem czy zawiniecie jej w ta siatke nie spowoduje tego, ze sum nie bedzie chcial jej zjesc.. rozmyślałem też nad opcjąna "trupka" jak myślicie ktora opcja bedzie lepsza "cukierek" czy trupek" Łapał będę z gruntu na rzece Warta Prosze o pomoc z góry dziękuję. Ps. głownie chodzi mi o to czy w łowieniu z tą "siateczką" na wątrobie nie przeszkodzi ona ani nie zmniejszy szans na złowienie suma. Edited June 21, 2015 by lopatek2980 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Wątroba jest niezwykle skuteczną przynęta za względu na dużą zawartość krwi. Ja radziłem sobie z tym zakładając przynętę na trzon i ostrza kotwiczki i dopiero potem potem zapinałem to do przyponu na pomocą mocnej, najlepiej morskiej agrafki. Trupek, czy filet jest również skuteczna przynętą, tym bardziej, że występuje naturalnie w środowisku suma. Warto również próbować łowić go na żywca. A tan na marginesie, w jakim rejonie Warty łowisz te sumy, i jak wygląda tam kwestia wielkości populacji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Możesz zastosować siatkę do pakowania czosnku (takie wąskie rękawki). Sumowi to nie przeszkadza, jeżeli tylko żeruje to całość łyknie na raz i odjazd. (Uwaga na wędzisko!) Unikniesz w ten sposób denerwujących podjadań wątroby przez nocne krąpie i klenie. Dobrą przynętą są też żołądki drobiowe, gdyż odpadają wszelkie skubania innych gatunków ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Automatyczna Wiadomość Temat przeniesiony z "Ogólne Rozmowy" do "Sum". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts