gentleman24 Posted July 2, 2015 Report Share Posted July 2, 2015 (edited) Witam,jestem nowy na forum ,to mój pierwszy post a mianowicie zamierzam zakupić wędkę spiningową,tylko za bardzo nie wiem jaką.Ostatnio wędkowałem 15lat temu.Miałem wędkę mikado medium light spin+kołowrotek mikado.Jaka ta wędka miała ``masę dozwolonego wyrzutu - ciężaru przynęty -ciężaru wyrzutowego,NIE PAMIĘTAM.W każdym razie na małe kopytka z nacięciem łowiłem szczupaki około 50centymetrów,na zielonego w pręgi woblera rapale contdown sandacze rewelacyjny wobler Na obrotówki dam efzet 1 ważące po 3gramy łowiłem okonie.Problem polegał na tym,że jak na szpule nawinąłem grubą żyłkę 0,35 a na przynętę dałem dużą wahadłową blachę, to wędkowanie nie było przyjemne,po prostu czułem,że ta wędka i kołowrotek są na dużą wahadłową blachę za słabe -------------------------------------------------------------------------------------------------Przymierzam się do zakupu wędki, poradźcie proszę jaką wybrać;Catana DX spiningMAM 3 PYTANIA;1.)(7-21gram)-Jak kupie taką,to czy dając na przynętę blachę wahadłową około 20gram,to wędka nie będzie za bardzo się wyginać?Czy jak kupie obrotówke dama efzeta 3gramy,to czy będzie O.K.?Czy lipa i szukać innej wędki?2.)(10-30gram)-Jak znowu kupie tą wędkę a na przynętę dam oczywiście rapale countdown;Countdown RapalaChodzi mi o tą 7cm-8gram-to czy jak oznaczenie dopuszczalnego ciężaru wyrzutowego wynosi 10-30,to czy ten wobler będzie się dało zarzucić i czy będzie dobrze pracował ?Czy szukać innej wędki a jak innej,to jaką polecacie????????????????????????????????????????//3.)Woblery mają podane następujące dane(do rapali powyżej;Gatunek: wszystkie drapieżnikiTechnika: Spinning & TrollingGłębokość pracy: 0,3 - 3,9m głęboko schodzącyTyp: tonącyZnalazłem nowość rapale coundtown abachi z 2015roku ważącą 10gram,ale ma takie oznaczeniaCDA07: Głębokość pracy: 1,8-2,7mCzy to znaczy,że wobler musi być co najmniej 180centymetrów pod powierzchnia wody?,żeby pracował?. Dodam, że jestem z Wrocławia i będę łowił w Odrze. Pełno kamieni zaczepów, chciałbym, żeby wobler nie schodził za głęboko,szczególnie jak będę rzucał wzdłuż linii brzegu Countdown Abachi Rapala edit. Proszę, bardzo proszę o używanie polskich znaków pisząc posty. Proszę również o umieszczanie linków zgodny z wytycznymi w regulaminie forum. wind Edited July 2, 2015 by wind Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted July 2, 2015 Author Report Share Posted July 2, 2015 (edited) Dzięki specjalnej konstrukcji blanku wędki o czterech różnych ciężarach wyrzutu pokrywają zapotrzebowanie większości najbardziej popularnych metod wędkowania - 5-20g - okoń, pstrąg, kleń - 15-40g - okoń, pstrąg, sandacz, szczupak - 30-80g - sandacz, brzana, szczupak, troć - 60-160g - szczupak, łosoś, sum Skoro cytujesz kogoś innego mógłbyś oznaczyć cytat. Chyba, ze jesteś autorem katalogów pewnej firmy wędkarskiej ... Edited July 2, 2015 by wind Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 2, 2015 Report Share Posted July 2, 2015 (edited) 3-15g używam do połowu okoni i wzdręg, pstrągów, kleni i jazi (plecionka 0,08-0,12mm) 0, 5-20g okoni i sandaczy i boleni (plecionka 0,12-0,16mm), 10-40g sandaczy, boleni, troci i szczupaków (plecionka 0,14-0,20mm). Ale nie ma sztywnej reguły, na każde z tych wędzisk można wyholować każdą rybę drapieżną (za wyjątkiem suma olbrzyma), tylko będzie to wykonać trudniej lub łatwiej w zależności od wielkości i waleczności ryby. Zazwyczaj pierwsze podda się najsłabsze ogniwo zestawu, czyli żyłka (plecionka), której wytrzymałość należy dostosować do mocy wędziska. Edited July 2, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted July 2, 2015 Author Report Share Posted July 2, 2015 (edited) No tak,ale jak zakupie wędke SHIMANO Canta DX Spining o dozwolonym ciężarze wyrzutu od 10-30gram,to czy jak będe spiningował woblerem RAPALA Coundown ,to czy bedzie dobrze zarzucać i zwijać tego ośmio gramowego woblera? ,,Wobler ten jest po prostu REWELACYJNY.Miałem taki 15lat temu.Zerwał mi go olbrzymi sandacz(żyłke miałem dama 0,22 ).`` ``Teraz do kompletu planuje zakupić żyłke stroft 0,25+stalke przypon `` Count Down 7 - FT długość: 7cm, Waga: 8g, Kotwiczki: dwie nr: 7 To czy bedzie O.K.-Czy kupić wędkę o sile wyrzutu od 7-21gram,dla tego woblera.dodam,że oglądałem ta wędke w sklepie,to ta 7-21 ma malutkie przelotki i jest bardzo lekka i elastyczna a tamta 10-30 ma ciut większe przelotki,jest trochę mniej elastyczna i wygląda na solidniejszą. ----------------------------------------------------------------- Miałem już 15lat temu wędkę miękką mikado,to jak spiningowałem woblerem Rapalą o masie 7gram,to sam wobler wyginał szytówkę wędki ``mikado medium light spining`` jak bym holował małego okonia Chciał bym zakupić ta twardszą 10-30g shimano canta DX spining,tylko nie wiem,czy to dobry pomysł jak na przynęte dam woblera o masie 8gramów,czy szukać innej wędki o masie wyrzutu 5-25,lub kupić tą DX shimano 7-21g CO MI DORADZACIE?KTÓRĄ Z TYCH WĘDEK WYBRAĆ? MOŻE SĄ JAKIEŚ LEPSZE LEKKIE WĘDKI NIŻ SHIMANO? JA SIĘ PO PROSTU NIE ZNAM ----------------------------------------------------------------- A CO POWIECIE NA WĘDKĘ DAM Black Panther Spin ,ZA 114zł?Lipna,czy O.K.?Niby ma ciężar wyrzutu 5-20,.Bardziej to wyglada na ``okoniówke``mi wygląda,niż na wędkę do połowu średniego szczupaka,czy sandacza. http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dam-black-panther-spin-g5-a3-p2149-k13750.html Edited July 3, 2015 by gentleman24 edycja linków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted July 3, 2015 Author Report Share Posted July 3, 2015 Skoro cytujesz kogoś innego mógłbyś oznaczyć cytat. Chyba, ze jesteś autorem katalogów pewnej firmy wędkarskiej ... To oznaczenia ``ciężar wyrzutu``-oraz danego gatunku ryby dla wędek firmy DAM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts