Kriss23 Posted July 5, 2015 Report Share Posted July 5, 2015 Witam mam pytanie odnosnie wedkarstwa gruntowego lowie na zamknietej wodzie . jakie koszyki wybrac jaka zanete i jak ja dobrze przygotowac czy cos dodawac np. Kukurydze czy cos i ogolnie jakies porady mile widziane z gory dziekuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucek55511 Posted July 6, 2015 Report Share Posted July 6, 2015 Witam polecam ci na pewno dodać do zanęty przynety na która będziesz łowić, zależy jeszcze na co najbardziej sie nastawiasz ale na leszcze dobrze jest dodać pęczak,konopi. A tak ogólnie to dobrym składnikiem sa drobno pocięte "czerwone robaczki" lub dodanie kukurydzy. Jeżeli woda jest spokojna i stojąca to nie wybieraj jakis dużych gramatur koszyczka, jeżeli rzut nie musi być daleki i nie ma nurtu to spokojnie 10 gram wystarczy plus obciążenie dodanej zanety w koszyczku. Jeżeli rzuty muszą być nieco dalekie to spokojnie wystarczy do 25 gram. Natomiast jeżeli bedziesz kiedyś wybierał sie na rzekę z dużym nurtem pamiętaj że ciężarki muszą być w granicach od 80 -100 gram żeby przynęta nie spływała wraz z nurtem. Pamiętaj o dobrym ustawieniu żyłki i dobrze założonym sygnalizatorze ponieważ tak zwany "Policjant" który zaplącze żyłke na tym druciku potrafi zrobić nam nie mała niespodziankę i przy rzucie przeciąć żyłke. Spoglądaj zawsze na szczytówkę przy rzucie czy nie jest zapląta ponieważ przy rzucie wleci zestaw do wody ale już bez żyłki. Jeżeli będziesz tam łowił dopiero jeden z pierwszych razów i nie wiesz jaka przynęta najlepiej sie sprawdzi to pamiętaj "Kombinuj Kombinuj i kombinuj" im więcej możliwości tym więcej wiedzy i doświadczenia. Jeżeli będziesz łowił na dwie wędki to pamiętaj o różnorodności przynęt na jedne załóż np " czerwonego robaczka" na druga kawałek kukurydzy z białym robakiem i tak dalej i tak dalej. Życzę połamania kija i mam nadzieje że trochę pomogłem PS: bedziesz łowił na drgajaca szczytówke czy z sygnalizatorem ? ( jeżeli łowisz na dzwoneczek uważaj żeby przy zarzucaniu nie wpadł do wody najlepiej go zdejmować ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted July 6, 2015 Report Share Posted July 6, 2015 A ja proponuję zagłębić się w nieprzebrane zasoby naszego forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriss23 Posted July 6, 2015 Author Report Share Posted July 6, 2015 będę lowil z sygnalizatorem dziekuje za wszystkie rady. natomiast ma jeszcze dylemat odnośnie wlasnie tej zanęty jaka kosystencja jest najlepsza i co oznacza ze zaneta z koszyka ma w wodzie pracować bo jak do tej pory robilem taka ze dawałem dużo wody i była bardzo kleista zas zaneta z koszyka trzymala na kilka wyzutow a no i jeszcze haczyki bo dotychczas miałem 10 lub 12 i koledzy mówili ze to o wiele za duze Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucek55511 Posted July 6, 2015 Report Share Posted July 6, 2015 (edited) Co do zanęty najlepiej jakbyś ja przygotowywał dzień wcześniej i chował do lodówki ale nie zawsze jest taka możliwość. do Zanęty nie powinno dodawać sie dużo wody powinna ona być jak glina, najlepiej gdy wykonasz ja jako pierwsza czynność nad woda potem rozstawisz wędki itp dasz jej chwilkę, jeżeli zanęta zostaje w koszyczku to po zarzuceniu i opadnięciu zestawu podkręć ze 3 razy korbka jeżeli problem będzie nadal trwał to możesz po prostu mniej ilości wkładać do koszyczka Haczyki zależne sa od ryb jeżeli chcesz łapać płotki i zakładasz dwa robaki to jest za duży ale jeżeli zakładasz kukurydze lub czerwonego robaka,parę białych i polujesz na jakiegoś leszcza to wydaja mi sie być OK Edited July 6, 2015 by lucek55511 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts