Rosjin Posted July 25, 2015 Report Share Posted July 25, 2015 (edited) Witam wszystkich czytających Chcę zakupić wędkę na metodę spininng. I w tym jest problem jaką wybrać?: JAXON ARCADIA SPINNING JIG 2,4m 3-15g KONGER Graffiti Tele Spin 330/35 JAXON CANTARA WĘDKA 5-25g KONGER Graffiti Spin 210/30 2,70 SPORT FISH WĘGLOWY 10-30g JAXON ARCADIA JIG SPIN 2,10m 3-12g KONGER Carbospiral Tele Spin 210/35 Jaką wędka będzie najlepsza? Łowię na niewielkim prywatnym jeziorku więc taki zestaw mi wystarczy Edited July 25, 2015 by Rosjin edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 26, 2015 Report Share Posted July 26, 2015 (edited) Mogę się wypowiedzieć odnośnie wędzisk JAXON-a, ponieważ użytkuję je od wielu lat. Jeśli chodzi o Cantarę, jest to najbardziej prymitywna konstrukcja, wędzisko kompozytowe, niemal "szklak", co prawda ma dobrą akcję (używam CW 10-40, dł. 240), nie jest nadmiernie ciężkie i jest praktycznie "nie do zajechania", ale z tego co się orientuję będzie wycofywane z oferty. Arcadia, to minimalnie wyższa półka, w kompozycie nieco większa stosunkowo zawartość włókien węglowych, w praktyce bardzo podobne do Cantary, ale obydwa które wskazałeś to wędziska "dżigowe", do specyficznej odmiany spinningu. Przemyśl czy takie wędkowanie będzie efektywne w Twoim łowisku i czy Ci odpowiada. Generalnie "odpuść" sobie teleskopy, są praktyczne jeśli dużo jeździsz i ważna jest łatwość transportu. Generalnie im więcej części składowych, tym wędzisko jest potencjalnie bardziej awaryjne i trudne do utrzymania czystości połączeń. Jeśli mógłbym doradzić, to z oferty JAXON-a proponowałbym model WJ-EXS24025 - bardzo przyzwoite, trwałe wędziska w przyzwoitej cenie. Co prawda dwu-trzykrotnie droższe od Twoich propozycji, ale i jakościowo wielokrotnie lepsze. Ps Poza tym kupuj w polecanych sklepach, choćby z uwagi na potencjalne reklamacje, poza tym dokupując kołowrotek, plecionkę (żyłkę) i inne akcesoria, poniesiesz koszt tylko jednej przesyłki. Edited July 26, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts