Jump to content

spinning dla nowego.

Recommended Posts

Witam wszystkich czytających :)

Chcę zakupić wędkę na metodę spininng.

I w tym jest problem jaką wybrać?:

Jaką wędka będzie najlepsza?

Łowię na niewielkim prywatnym jeziorku więc taki zestaw mi wystarczy :)

Edited by Rosjin
edycja linków

Mogę się wypowiedzieć odnośnie wędzisk JAXON-a, ponieważ użytkuję je od wielu lat.

Jeśli chodzi o Cantarę, jest to najbardziej prymitywna konstrukcja, wędzisko kompozytowe, niemal "szklak", co prawda ma dobrą akcję (używam CW 10-40, dł. 240), nie jest nadmiernie ciężkie i jest praktycznie "nie do zajechania", ale z tego co się orientuję będzie wycofywane z oferty.

Arcadia, to minimalnie wyższa półka, w kompozycie nieco większa stosunkowo zawartość włókien węglowych, w praktyce bardzo podobne do Cantary, ale obydwa które wskazałeś to wędziska "dżigowe", do specyficznej odmiany spinningu. Przemyśl czy takie wędkowanie będzie efektywne w Twoim łowisku i czy Ci odpowiada.

Generalnie "odpuść" sobie teleskopy, są praktyczne jeśli dużo jeździsz i ważna jest łatwość transportu. Generalnie im więcej części składowych, tym wędzisko jest potencjalnie bardziej awaryjne i trudne do utrzymania czystości połączeń.

Jeśli mógłbym doradzić, to z oferty JAXON-a proponowałbym model WJ-EXS24025 - bardzo przyzwoite, trwałe wędziska w przyzwoitej cenie. Co prawda dwu-trzykrotnie droższe od Twoich propozycji, ale i jakościowo wielokrotnie lepsze.

Ps

Poza tym kupuj w polecanych sklepach, choćby z uwagi na potencjalne reklamacje, poza tym dokupując kołowrotek, plecionkę (żyłkę) i inne akcesoria, poniesiesz koszt tylko jednej przesyłki.

Edited by Alexspin