Jump to content

Nowy zakup/Początkujący/Opinia?

Recommended Posts

Siemka.

Nazywam się Dominik, będę tu bywać częściej. Zakupiłem właśnie wędkę wraz z kołowrotkiem:
Kołowrotek : ALBION FD20 (5.2:1)
Wędka : JAXON(nie wiem konkretnie jaki model wiec napisze mniej więcej co pisze na wędce) WJ-ARS21020 / Arcadia / spinning / 2,10m 5-20g
Żyłki : BASS SUPER LINE i POWER CARP.

Więcej pytań w komentarzach i czekam na opinie osób które się znają:-) Dziękuję

***Poprawiony błąd ALBION***

Edited by DoMikee

Nie ,nie chwalenia się. Nie znam się na tym za bardzo i chciałbym usłyszeć  wasze opinie :/ :-) Nawet mi na myśl nie przeszło by się chwalić :) Po prostu pytam czy to dobry zakup/na co jest dobry i wgl. :) Dziękuję

Gdybyś tak jeszcze napisał coś o swoim łowisku, czy to woda stojąca (staw, jezioro), czy bieżąca (szybkie lub wolne rzeki, kanały). Na jakie gatunki ryb masz zamiar polować? Chociaż pewne poszlaki wskazują że chodzi o wodę stojącą, i... metodę gruntową, to jednak chcę się upewnić.

Ps. Kołowrotek pewnie Albion (nie Abilon).

Stawy (woda stojąca. Może w najbliższym czasie wybiorę się nad jeziorko, ale to nie jest na pewne 100% ).

Metoda Gruntowa (przede wszystkim lecz spinning także)

Lin/karaś/płotka/szczupak/leszcz. (być może też inne, zależy co się tam znajduje)

UPS! Tak , kołowrotek ALBION .... Przepraszam za głupi błąd :o Aż się dziwie samemu sobie. :-)

Raczej chodzi o to, że kolega kupił a teraz zastanawia się, co z tym fantem począć.

Wędzisko i kołowrotek tworzą razem zestaw spiningowy, raczej do użytku z mniejszymi przynętami.  Pierwsza żyłka przeznaczona do jakiejś metody spiningowej druga do gruntowych połowów. Tyle wnioskuję z nazw.

Wstawić może zdjęcia?  

Pierwsza żyłka przeznaczona do jakiejś metody spiningowej druga do gruntowych połowów

A muszę zmieniać żyłkę , jeśli chciałbym przejść na metodę gruntową , ze spinningowej i na odwrót? 

raczej do użytku z mniejszymi przynętami

Tzn? Na jakie max. moge używać? Co się może stać jak użyje większych? 

Tzn? Na jakie max. moge używać?

Maksymalną wagę przynęt określa wartość c.w. wędziska. Używając większych możesz wędzisko uszkodzić.

Każdy zestaw jest tak dobry (mocny), jak jego najsłabszy element. W tym przypadku, zdecydowanie najsłabszym ogniwem jest kołowrotek. Wędka-spinning to prawdopodobnie kompozyt, więc o ile nie ma wad konstrukcyjnych to wiele zniesie. Niewykluczone że złowisz na ten zestaw kilka ładnych ryb, do pierwszej awarii kołowrotka. Później kołowrotek możesz spokojnie wyrzucić do kosza i kupić lepszy, szkoda fatygi na naprawę.

Powiadasz , że kołowrotek nie wart zachodu? Myślałem nad kupnem taniego marki SHIMANO , model HYPERLOOP . Tylko nie wiem czy jest dobry :-) 

Jak na pierwszy raz, zestaw odpowiada? Na stawy przeważnie :-)

I jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli będzie trzeba coś zmienić, to lepiej kupić lepszą wędkę i dobry kołowrotek czy wystarczy kupić sam dobry kołowrotek bo wędka jest ok? :-)

**Poprawka**

Edited by DoMikee

Proszę pisać po polsku, skróty typu "wgl" i"nw" itp. nie należą do kanonu naszego języka i dla niektórych mogą być niezrozumiałe.

Kołowrotek z jednym łożyskiem, jest nieporozumieniem w metodach spinningowej i gruntowej. Są to akurat metody w których następuje najszybsze zużycie mechanizmu kołowrotka. A jego cena około 20zł, nie sugeruje trwałych i wysokiej jakości użytych materiałów. O ile ten spinning "od biedy" można zastosować także jako lekką gruntówkę, to kołowrotek koniecznie musi być mocniejszy, minimum na trzech łożyskach. Idealnie byłoby, gdybyś do każdej z powyższych metod posiadał osobny zestaw wędkowy, ale jeżeli Twoje możliwości finansowe są ograniczone, łów tym co posiadasz. I odkładaj na lepszy kołowrotek.