Jump to content

Problem z kulkami proteinowymi


laisib
 Share

Recommended Posts

Witam, proszę o pomoc!  Wczoraj pierwszy raz zrobilem kulki proteinowe, suszylem je 24h w pokoju, lecz zaczęły pękać i stały się miękkie i kruche, natomiast w środku nie są jeszcze dość wysuszone. zależy mi by ich nie mrozić. Jakieś porady co z nimi zrobić, by wysuszyć dokładnie, a by wszystkie nie popękały i nie kruszyły się w rękach po przewierceniu? ;) Dodam, że mam też pellet, który powinien schnąć dłużej. Jakieś porady, by nie stał się kruchy i nie pękał jak kulki? 

Link to comment
Share on other sites

Zupełnie nie znam się na kulkach proteinowych, ale tak na zdrowy chłopski rozum, za mało składników wiążących w całości mieszanki na kulki. Ameryki pewnie nie odkryłem, myślę że coś sensownego doradzi Tobie J.Karp.(Szkoda że nie ma już na forum mojego przyjaciela Woldi'ego.) Wszystkim karpiarzom polecam lekturę jego postów, tych w temacie karp.

Link to comment
Share on other sites

Witam, proszę o pomoc!  Wczoraj pierwszy raz zrobilem kulki proteinowe, suszylem je 24h w pokoju, lecz zaczęły pękać i stały się miękkie i kruche, natomiast w środku nie są jeszcze dość wysuszone. zależy mi by ich nie mrozić. Jakieś porady co z nimi zrobić, by wysuszyć dokładnie, a by wszystkie nie popękały i nie kruszyły się w rękach po przewierceniu? ;) Dodam, że mam też pellet, który powinien schnąć dłużej. Jakieś porady, by nie stał się kruchy i nie pękał jak kulki? 

Cześć

Podaj po pierwsze ten przepis bo wróżyć z fusów nie zamierzam.

Jutro jak chcesz podeślę Ci sprawdzony przepis.

JK

Link to comment
Share on other sites

Cześć

Podaj po pierwsze ten przepis bo wróżyć z fusów nie zamierzam.

Jutro jak chcesz podeślę Ci sprawdzony przepis.

JK

Kulki robiłem z przepisu z internetu, jakie wyszły takie wyszły, już ich nie zmienię, ale może jakaś rada, jak je suszyć w takie upały? Od wczoraj więcej mi nie popękało, ponieważ przełożyłem kulki do papierowej torby i położyłem do szafy, lecz kulki są jeszcze mokre w środku  i boję się, żeby nie popleśniały. Są elastyczne w palcach, jak kauczuk, ale i kruche po przełamaniu. 

A na przyszłość jeśli możesz, to poproszę jakiś sprawdzony przepis.

Link to comment
Share on other sites

Cześć

Masz sprawdzony przepis. Wszystko praktycznie kupisz w MassiveBaits.

 

20% - mąka kukurydziana,
15% - mąka sojowa pełnotłusta,
15% - mąka sojowa odtłuszczona,
25% - mączka rybna,
5% - serwatka w proszku,
5% - mleko w proszku odtłuszczone,
10% - bird food
3% - gluten pszenny lub albumina jajeczna,
1% - przyprawy,
1% - betaina
 
Wyjaśnienia wymaga kilka rzeczy:
- mączka rybna - najlepiej sprawdza się mieszanka 2 lub 3 różnych - śledziowa, łososiowa itd,
- bird food - najprościej zmieszać karmę dla kanarków i papużek, uzupełnić odrobiną prażonych konopi, siemienia lnianego, murzynka, sezamu,
- gluten lub albumina stosuję zamiennie - gluten skleja i ciasto daje się ładnie rolować, albumina skleja i utwardza - już po ugotowaniu kulki ją o wiele twardsze niż takie z glutenem,
- przyprawy - stosuję mieszankę, papryki, chili, pieprzu kolorowego, imbiru, cynamonu, kurkumy.
Do tego wszystkiego dodaję zwykle ok. 8 jaj, jakiś słodzik-miód, CSL, aromat - ale niekoniecznie, bo miks ma fajny zapach własny.
 
JK
Edited by JKarp
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...