Skocz do zawartości

Przypon szczupak.

RybakONB
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

-Dałem rzucic kilka razy gościowi ze 40lat,który mówił,że w przeszłości spiningował,to wobler który jak zarzucałem plątał się u mnie :angry:  przy zarzucaniu kotwiczkami o żyłkę-gość zarzucał tak,że się nie zaplątał :) .Mówił,że za dużo luzu zostawiam(łuk jak przynęta wpada do wody)

-Właśnie moją wędką 230cm rzucał sprawnie i zostawiał z 50cm odtsępu od szczytówki.Przy rzucie trzymał jakoś żyłkę lewą ręką,ale widać było,że zna się na rzeczy nie tylko po dalekim zarzucaniu,ale i sposobie w jaki gośc prowadził przynętę świadczył  o tym,że gość musiał spiningowac bardzo dużo ;) .

-Twierdzi,że tam gdzie spininguje wyciągną w tym roku szczupaka 100cm.Chyba trzeba mu kurcza wierzyć i mimo krótkiego wędziska zakupić tak jak Radzi również Szanowny Pan Alexspin-przypon tytanowy  o długości 30cm i popracować nad ``techniką rzutu``

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Edytowane przez gentleman24

(...) zostawiał z 50cm odtsępu od szczytówki.(...)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czyli przypon nawet taki jakie ja stosuję - 45cm spokojnie zmieści Ci się. Nie oszczędzaj na ich długości.

• 3 tygodnie później...

Czy możesz wyjaśnić jaka to różnica? W obydwu przypadkach tracisz i przypon i przynętę, a jeśli plecionka nie pęknie na węźle, tylko w innym miejscu, a tak się zdarza, to tracisz dodatkowo część plecionki.
Oczywiscie,że mogę to wyjasnić;

-Do żyłki Dragon HM80 0,283 o wytrzymałości 9,1kg stosuje przypon wolframowy mocniejszy niż żyłka-czyli 25cm 12kg

-Do plecionki 0,15 o wytrzymałości 10,2kg mam zamiar zakupić konkretny przypon tytanową plecionkę dragona TITANIUM BRAID 1x7

30cm 12kg <a tamtą starą żyłkę 0,283 dragona dam w przyszłości na podkład pod plecionkę>

-Co do zyłki to mocniejsze przypony mają większe krętliki do łączenia z żyłką a co za tym idzie-nie przetną tak łatwo żyłki.

-Co do przyponu tytanowego do plecionki,to będę raczej spiningował przynętami tonącymi tylko w pewnych miejscach gdzie raczej nie ma zaczepów,oraz woblerami pływającymi/wypływającymi.Pozatem taki przypon jest narażony na żęby drapieżników a w razie jak bym niestety wpakował przynętę na zaczep-na ostre kamienie,które mogą przypon osłabić-dlatego uważam,że przypon powinien być o podobnej lub nawet odrobinę większej wytrzymałości niż plecionka czy żyłka. 

na długości nie oszczędza się kolega ma świętą racje. Ja już się 2 razy o tym przekonałem i nie będe więcej ryzykował. ;)

Paweł, nie dyskutuj z tym trollem, szkoda słów. On żyje w swoim własnym świecie i niech Mu tak zostanie... :angry: