Jump to content

Dobór wędziska spiningowego.

Recommended Posts

mam zmiar kupić spina i tu pojawia się kłopot jaki?

będe łowił głównie na rzece warcie i jeziorze poraj z brzegu czyli dł. wędziska 270/300 są tam szczupaki i okonie boleń też się trafia kwota to max 250zł myślałem coś nad wedziskiem firmy dragon tylko co polecilibyście? dodam że wedka będzie współpracować z kołowrotkiem zauber 4000cf

Edited by 1papilion9

Ja mam taką. 270cm  Współpracuje z RYOBI Arctica 3000 jestem zadowolony z tego zestawu. Składana pewnie będzie jeszcze lepsza :) Tylko możesz zobaczyć z tej serii coś z większym c.w. bo do 30g możesz mieć za mało na szczupaka, jak nie łowisz na jerki będzie OK, na bolenia też Ci starczy, na okonia za dużo przydał by się lżejszy zestaw :)

Edited by RybakONB

jak nie łowisz na jerki będzie OK

Oj Rybaku! Kijek jerkowy, to akurat inna bajka i wypadałoby co, nieco poczytać na ten temat...

A Ty wybierz ostatni kijek z Twojej listy. Pod te ryby w zupełności wystarczy Ci do 25 g. ;)

Czasem używam większych przynęt na szczupaka :) i powiem szczerze że przydało by sie jeszcze z do 35g :-) Wiem że jerkowy inny ok. 2m i cw 40g+(zależy od wielkości jerków) też oglądałem tą Okume i w sumie wybór był między tym Dragonem a nią:-)

Edited by RybakONB

Zależy jak ciężkie przynęty zamierzasz używać. Ja mam c.w. do 30g akcja X-Fast. Do większości przynęt mi starczy ale przydało by mi się jeszcze z 5g więcej. Z tym że nastawiam się głównie pod szczupłego.

Edited by RybakONB

Hmm! Znasz najlepiej swoje preferencje i wiesz, jaki kijek lepiej leży Ci w dłoni i jakim lepiej będzie Ci się operowało. Ja z doświadczenia (własnego) wiem, że podane na blanku parametry są zawsze nieco niedoszacowane i taki kijek mający w opisie do 25 g, tak na prawdę może mieć cw do 30, a nawet do 35 g. Jeśli więc wolałbyś z większym zapasem mocy, to ileż to roboty? Zdecydować i kupić. ;)

Hmm! Znasz najlepiej swoje preferencje i wiesz, jaki kijek lepiej leży Ci w dłoni i jakim lepiej będzie Ci się operowało. Ja z doświadczenia (własnego) wiem, że podane na blanku parametry są zawsze nieco niedoszacowane i taki kijek mający w opisie do 25 g, tak na prawdę może mieć cw do 30, a nawet do 35 g. Jeśli więc wolałbyś z większym zapasem mocy, to ileż to roboty? Zdecydować i kupić. ;)

Tu też racja z początku jak nie miałem pojęcia o wędkowaniu używałem kija 270cm 10-30g c.w. do feedera. Bo wędka to była po prostu wędka dla mnie do tego koszyk 20g czasem większy + zanęta i dawał rade :D

Edited by RybakONB

• 2 weeks later...

panowie mam pytanko znacie jakiś dobry sklep internetowy bo okazało się że u mnie w miescie nie dostane wędki okuma blac rock i kolowrotka zaubera cf więc muszę przez internet zamówic a to zawsze ryzyko że przyjdzie i będzie coś nie tak ze sprzętem dlatego pytam o solidny sklep polecicie coś?