Jump to content

Plecionka na spinning KING PIKE warto?

Recommended Posts

Witam jestem poczatkujacy, na spinning lowie od nie dawna ,czy polecacie plecionke firmy KING PIKE?

Cena plecionki to 25 zl za 150m 0.25 20.2kg czy warto kupic?

A moze polecacie plecionke o podobnej grubosci i wytrzymalosci ,cena moze wachac sie od 20-35zl.

DZiekuje wszystkim za odpowiedzi;)

post-3201-0-51300000-1439895193.jpg

Co zamierzasz łowić na ten sznurek, bo jeśli okręty podwodne, to będzie OK... ;)

Ta plecionka, to nic nie warty badziew.

W podanym przez Ciebie budżecie nie znajdziesz plecionki na przyzwoitym poziomie. Najtańsza jaką można polecić to Octa Braid - dobra plecionka, lub Fine Braid - nieco gorsza, ale jeszcze na niezłym poziomie.

W zależności od ryb na jakie się nastawiasz, używaj plecionki o średnicach:

- okoń, jaź, kleń 0,08-0.12mm

- sandacz, boleń 0,10-0,14mm

- szczupak, troć 0,12-0,16mm

- dorsz 0,16-0,20mm

- sum 0,20-0,30mm

Grubsze plecionki nadają się do połowu gigantów (dorszy i halibutów) w wodach Norwegii, a u nas do wieszania bielizny.

Osobiście używam plecionek od 0,06 do 0,20 i to w zupełności zaspokaja moje potrzeby, w naszych wodach spotkanie z rekordowym okazem, to rzadkość.

Edited by Alexspin

Co zamierzasz łowić na ten sznurek, bo jeśli okręty podwodne, to będzie OK... ;)

Ta plecionka, to nic nie warty badziew.

W podanym przez Ciebie budżecie nie znajdziesz plecionki na przyzwoitym poziomie. Najtańsza jaką można polecić to Octa Braid - dobra plecionka, lub Fine Braid - nieco gorsza, ale jeszcze na niezłym poziomie.

W zależności od ryb na jakie się nastawiasz, używaj plecionki o średnicach:

- okoń, jaź, kleń 0,08-0.12mm

- sandacz, boleń 0,10-0,14mm

- szczupak, troć 0,12-0,16mm

- dorsz 0,16-0,20mm

- sum 0,20-0,30mm

Grubsze plecionki nadają się do połowu gigantów (dorszy i halibutów) w wodach Norwegii, a u nas do wieszania bielizny.

Osobiście używam plecionek od 0,06 do 0,20 i to w zupełności zaspokaja moje potrzeby, w naszych wodach spotkanie z rekordowym okazem, to rzadkość.

Nastawiam sie na szczupaka,ale mam pytanie bede lowil nad rzekami ,jak wiemy sa w nich konary drzew ,korzenie czy tak mala srednica plecionki  nie urwie sie przy zaczepie?

Dzieki 

• 3 weeks later...

Przepraszam,podłącze się do tematu;

Ja używam zyłek 0,25HM80 na jednej szpuli a na lżejsze przynęty mam SufixaDuraflexa0,22 i planuje zamiast żyłki zakupić plecionkę,tylko nie wiem czy  w tym roku jest jeszcze sens,skoro kończy się sezon

.Na plecionkach się KOMPLETNIE NIE ZNAM :( ,bo nigdy nie miałem plecionki a tyle co wiem(słyszałem od wędkarzy nad odrą),że;

-daiwa jest dobra a dragon to nie byli zadowoleni(rwała się i była ``pogrubiona``) a do spiningu nawet na suma to 0,12 lu 0,14,bo inne grubsze to daleko przynęty nie zarzucę :mellow:

-Myślę o Sufiksie  (tylko tum nowszym pro,ale nie wiem czy wziąść 0,12 czy 0,18)-nastawienie mam szczupak/sandacz(przynęty głównie woblery od 7-max25gram) a jak walnie wielki sum :o to lepiej ta 0,18 a znowu jak na tej 0,18 będzie przynęta leciała za blisko(gorzej niż na zwykłej żyłce 0,25mm)

-Nad Octą się też zastanawiam,ale nie wiem,czy to nie będzie oszczędność 50zł opłacona krótszą żywotnością i gorszą jakością plecionki? :unsure:

-Czytam o jakichś PowPro

Proszę się na mnie nie gniewać Szanowny Panie Alexspin.Pomogliście mi z żyłką i przyniosło to jakieś efekty,za co BARDZO DZIĘKUJĘ :D  

Teraz kolej na plecionkę.Postanowiłem,że wezmę jakąś 0,15-chyba berkleya,albo sufixa,ALE jeszcze się zastanowię,oraz mam kilka pytań;

1.)Jak zarzucam przynętę na żyłce 0,25-to czy na takiej plecionce 0,15(cenowo do  max 100zł :angry: )-przynęta poleci dalej,czy bliżej?

2.)Znalazłem coś dziwnego a mianowicie-ZACZEP DO PLECIONKI i nie wiem co to? :unsure: To przy plecionce nie stosujemy krętlika z agrafką?

3.)Prośba(oczywiście nie dzisiaj,tylko W WOLNEJ CHWILI B) ) do kogoś doświadczonego-wkleić foty węzłów,oraz podać linki do filmów instruktażowych węzłów plecionki;TZN;

-Jak nawinąć plecionkę na szpulę kołowrotka(też z wiadra z wodą?)+jaki węzeł?

-Jak połączyć plecionkę z tanią żyłką(na podkład),oraz jaka może być różnica w średnicy i wytrzymałości

-Jaki węzeł do połączenia z krętlikiem+agrafką lub tytanowym/wolframowym przyponem(czy nawiązując do pytania 2 ma być ten``zaczep``

Edited by gentleman24