pat8 Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 Woldi czemu nie stosujesz peletu jest to przecież forma zanęty sypkiej rozpuszcza się on w wodzie robiąc duże zamieszanie co bardzo dobrze ściąga karpie ja osobiście prawie zawsze sypię oprócz kulek trochę peletu. Jeśli chodzi o inne ryby to w tym roku dobre efekty miałem na zanęty trapera gold series i lorpio. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 Pat8 pellet robi zamieszanie, ale ściaga drobnice, a ja zawsze staram się jak najszybciej zwabić duże leszcze, za którymi szybko przychodza karpie. Wiem, że większość karpiarzy przeklina leszcze, bo jak wejdą w łowisko to tylko je łowią, ale przy moim stylu łowienia właśnie chcę, by jak najdłużej siedziały w miejscu nęcenia, bo ja ich tam nie łowię Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 Ciekawe , ciakaw mozna coś wiecej o tej strategii ? Moze admin do innego tematu to kulnie..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 Tak z grubsza to nęcę mieszaniną parzonych i surowych ziaren by szybko ściągnać i na długo zatrzymać duże leszcze, a karpie wyłapuję ze ścieżek, z których wchodzą w zanętę, czasem nawet kilkdziesiąt metrów od miejsca nęcenia Cały pic w tym, by poznać te scieżki i dlatego zawsze i gdy moge staram się nęcić z pontonu i sondą pod ręką. Już w trakcie nęcenia zjawiają się leszcze( chyba, ze to plycizna), ale karpie przeważnie obserwują z oddali co się dzieje i właśnie tych miejsc szukam. Jak potrafisz odróżnić na sondzie duzego leszcza od karpia to nie jest to trudne, a nawet jeśli nie, to jest kilka zasad, którymi możesz sie kierować. Jak będziesz chciał to mogę to opisać dokładnie. Skuteczny sposób na dzikusy Link to comment Share on other sites More sharing options...
pat8 Posted February 9, 2012 Author Report Share Posted February 9, 2012 Wiadomo kluczem do sukcesu jest znalezienie miejsc, w których żerują ryby korytarzy wśród roślin, wolnych miejsc od roślin, miejsc z lekkim namułkiem z dużą ilością naturalnego pokarmu itp. Ja zawsze staram się kłaść zestawy właśnie w takich miejscach. Ja również nęcę zazwyczaj z pontonu jeśli tylko jest możliwość.Kiedyś dużo nęciłem zanętą sypką z ziarnami ale przekonałem się że przy takim nęceniu łowi się dużo małych karpi dlatego ograniczyłem się do kulek, peletu, kukurydzy i konopi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 (edited) Wiadomo kluczem do sukcesu jest znalezienie miejsc, w których żerują ryby korytarzy wśród roślin, wolnych miejsc od roślin, miejsc z lekkim namułkiem z dużą ilością naturalnego pokarmuPat8 nie wiem czy odnosisz się do tego co ja napisałem, ale jeśli tak to ja nie kładę zestawów w miejscach, w których karpie żerują, tylko w scieżkach, z których wchodzą w miejsce żeru/zanęcenia i nie myślę tu tylko o płytkich miejscówkach Edited February 9, 2012 by woldi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 jak słusznie zauważył bart, warto ot wydzielić i śmiało panowie ciągnijcie debatę, z pewnością ciekawa będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 (edited) a jak parzycie ziarna? w termosach czy gotujecie bo ja zawsze gotowałem Edited February 9, 2012 by Minus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 wsypuję ziarno do garnka, zalewam wrzatkiem, przykrywam deklem, a czas moczenia uzależniam od tego jakie ziarno i jak mocno chcę mieć sparzone Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 kukurydzę to gotowałem ale konopie robiłem w termosie tak jak ty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 kukurydzy bardzo rzadko już używam, ale kiedyś najczęściej tylko podgotowywałem i zdejmowałem z ognia jak się woda zaczynała gotować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 teraz bardzo rzadko zasadzam się na białą rybę ale jeśli już to kupuję mieszankę dla gołębi i tym zanęcam, jest to mieszanka wielu ziaren i rybka w to wchodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 ja mieszanki ziaren przygotowywałem w parowarze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 a to nie głupie ale mam trochę mały parowar - a ile czasu na parze męczysz ziarna Link to comment Share on other sites More sharing options...
pat8 Posted February 10, 2012 Author Report Share Posted February 10, 2012 Michnik a co ci daje parzenie ziaren jest jakaś różnica w ich właściwościach od tych gotowanych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 para nie pozbawia ziaren składników zapachów itp woda podczas gotowania wyciaga wszystko co najlepsze i to zostaje w wodzie para to obróbka w wysokiej temperaturze i w krótkim czasie pozostawia to co najlepsze w tym co gotujesz (warzywa z parowaru o niebo lepsze niż z wody) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pat8 Posted February 10, 2012 Author Report Share Posted February 10, 2012 Dlatego nie odlewa się z ziaren wody i nęci razem z wodą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 z tym, że woda szybko się ,,rozejdzie,, i w łowisku zostaną ziarna pozbawione właściwości, o których pisał Minus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts