Jump to content

[wędkarstwo karpiowe] Nęcenie karpi

pat8
 Share

Recommended Posts

Woldi czemu nie stosujesz peletu jest to przecież forma zanęty sypkiej rozpuszcza się on w wodzie robiąc duże zamieszanie co bardzo dobrze ściąga karpie ja osobiście prawie zawsze sypię oprócz kulek trochę peletu. Jeśli chodzi o inne ryby to w tym roku dobre efekty miałem na zanęty trapera gold series i lorpio.

Pat8 pellet robi zamieszanie, ale ściaga drobnice, a ja zawsze staram się jak najszybciej zwabić duże leszcze, za którymi szybko przychodza karpie. Wiem, że większość karpiarzy przeklina leszcze, bo jak wejdą w łowisko to tylko je łowią, ale przy moim stylu łowienia właśnie chcę, by jak najdłużej siedziały w miejscu nęcenia, bo ja ich tam nie łowię :)

Tak z grubsza to nęcę mieszaniną parzonych i surowych ziaren by szybko ściągnać i na długo zatrzymać duże leszcze, a karpie wyłapuję ze ścieżek, z których wchodzą w zanętę, czasem nawet kilkdziesiąt metrów od miejsca nęcenia :) Cały pic w tym, by poznać te scieżki i dlatego zawsze i gdy moge staram się nęcić z pontonu i sondą pod ręką. Już w trakcie nęcenia zjawiają się leszcze( chyba, ze to plycizna), ale karpie przeważnie obserwują z oddali co się dzieje i właśnie tych miejsc szukam. Jak potrafisz odróżnić na sondzie duzego leszcza od karpia to nie jest to trudne, a nawet jeśli nie, to jest kilka zasad, którymi możesz sie kierować. Jak będziesz chciał to mogę to opisać dokładnie. Skuteczny sposób na dzikusy :)

Wiadomo kluczem do sukcesu jest znalezienie miejsc, w których żerują ryby korytarzy wśród roślin, wolnych miejsc od roślin, miejsc z lekkim namułkiem z dużą ilością naturalnego pokarmu itp. Ja zawsze staram się kłaść zestawy właśnie w takich miejscach. Ja również nęcę zazwyczaj z pontonu jeśli tylko jest możliwość.Kiedyś dużo nęciłem zanętą sypką z ziarnami ale przekonałem się że przy takim nęceniu łowi się dużo małych karpi dlatego ograniczyłem się do kulek, peletu, kukurydzy i konopi. :)

Wiadomo kluczem do sukcesu jest znalezienie miejsc, w których żerują ryby korytarzy wśród roślin, wolnych miejsc od roślin, miejsc z lekkim namułkiem z dużą ilością naturalnego pokarmu

Pat8 nie wiem czy odnosisz się do tego co ja napisałem, ale jeśli tak to ja nie kładę zestawów w miejscach, w których karpie żerują, tylko w scieżkach, z których wchodzą w miejsce żeru/zanęcenia i nie myślę tu tylko o płytkich miejscówkach Edited by woldi

para nie pozbawia ziaren składników zapachów itp woda podczas gotowania wyciaga wszystko co najlepsze i to zostaje w wodzie

para to obróbka w wysokiej temperaturze i w krótkim czasie pozostawia to co najlepsze w tym co gotujesz (warzywa z parowaru o niebo lepsze niż z wody)