Jump to content

Czeburaszka

Alexspin
 Share

Recommended Posts

Zamówiłem sobie kilka czeburaszek w różnych gramaturach, chcę je wypróbować, ale mam pytanie.

Jeśli używacie tych główek - wiem, że na pewno używa ich Andrzej i pewnie Dawid bo zamierzał zrobić formy do odlewania, a zapewne też inni koledzy - jak się sprawdzają? Czy miały w Waszych połowach wpływ na zwiększenie liczby brań i zacięć? Jakie macie praktyczne doświadczenia?

Ps

Nie pytam @Gentlemana, bo z góry wiem, że wypisze cały wykład, choć nie ma praktycznego pojęcia, poza tym co wyczyta w internecie... ;)

Edited by Alexspin

Alex, testowałem na wakacje czeburaszke(kupiłem 6g i 10g) i powiem Tobie, że nie zauważyłem żadnej różnicy w liczbie brań. Jedynie miałem mniej zaczepów :) Na plus wychodzi, że do czeburaszek można kupić, różne haczyki i je wymieniać ( tutaj kupujemy haczyki i główki osobno, jakby kto pytał) a nie tak jak w przypadku głowek jigowych. Wolę jednak pozostać przy standardowych główkach jigowych (i zakładać te biedniejsze przynęty :D) ale to jest moja opinia :) Alex, ciekawe jaką opinię będziesz miał po pierwszych testach i mam nadzieję, że jeszcze ktoś się wypowie na ten temat bo sam jestem ciekawy. 

Edited by marckus

• 2 weeks later...

Tak, w ostatni weekend ich używałem. Potwierdziły się w pełni Twoje spostrzeżenia.

Osobiście uważam, że zdają egzamin lepiej niż zwykłe główki z hakiem. Przynęta ma większą swobodę ruchu, dodatkowy "przegub" utrudnia też rybie "wytrzepanie" przynęty z pyska.

Mają też tę zaletę, że można przynętę zbroić dowolnym hakiem z uszkiem.

Uzbroiłem kilka przynęt (żabę i węgorzyka) podwójną kotwiczką z długim trzonkiem, co pozwoliło na takie usytuowanie grotów, że niemal wyeliminowałem zaczepy a przynęta przemykała się wśród roślinności dennej i trzcin nie ciągnąc za sobą ogona więdnących frędzli.

Edited by Alexspin