Jump to content

Błystka podlodowa

szpifa7
 Share

Recommended Posts

Z taką robotą, sprawa jest dziecinnie prosta. A do jej wykonania potrzene są:

1. Blacha chromoniklowa 0,5 mm,

2. drut miedziany na wykonanie uszka/zaczepu do żyłki (miedź pięknie się lutuje!),

3. nożyce do blachy,

4. pilnik gładzik

5. laska cyny (najlepiej 90 bo ta nie czernieje, z powodu małej zawartości ołowiu)

6. kwas solny do lutowania (przepalony cynkiem)

7. hak nr 6-4 (pojedynczy, gdyż kotwica psuje pracę tej blaszki)

I tak, jak napisałem w pkt 7, hak pojedynczy, bo kotwica uniemożliwi odchodzenie tej blaszki na boki. Ja mam jeszcze ze starych zapasów własnej roboty, całą masę blaszek tego wzoru i maksymalnie uzbrajałem je w podwójną kotwiczkę, gdzie groty wystawały - jeden po błyszczącej, a drugi po matowej stronie blaszki. Ale wzór z dwoma grotami stosowałem tylko przy dobrych braniach. A ponieważ w zimę trudno trafić dzień z takimi braniami, to najczęściej stosowałem z jednym hakiem, gdzyż taka blaszka, potrafiła odjechać w bok nawet do 2-3 m. To ona najlepiej poszukiwała okoni i w ten sposób je kusiła do brania. ;)

Kto nie ma w głowie, ten ma w nogach. :(

8. Lutownica transformatorowa lub kolba lutownicza. 

Edited by Jotes

Sławku, jesteś taki majster, że sobie poradzisz. :rolleyes: Na początku sezonu znajdziesz je w sklepach wędkarskich i na ryneczkach.

Rosjanie robią piękne cudeńka z holografią łuski i oczkami.
     Podpowiem małe usprawnienie wydajności roboty.
Ja z kleju do płytek zrobiłem wielogniazdową półotwatrą foremkę , w której porobiłem gniazda do zalania stopem cyny.
post-604-0-98746900-1447447414.jpg
Haczyki utrzymywane są we właściwym położeniu przez zablokowanie miękkkim papierem.
Otworek do wiązania żyłki wierciłem wiertarką.
Na dnie gniazda możesz ułożyć dociętą na wymiar cienką blaszkę z miedzi lub mosiądzu. Używaj topnika!
Czasem dwukolorowe byłstki mogą poprawić skuteczność.
Ja wkładałem blaszki z puszek po napojach, ale to jest aluminium i cyna szybko się odwarstwia.

post-604-0-48121100-1447448450.jpgpost-604-0-48121100-1447448450.jpg

Gniazda smarowałem jakimś olejem, żeby łatwiej wyjmować odlewy. 

Trochę pilnikiem też trzeba będzie wygładzić na gotowo, ale zapas na sezon szybko sobie zrobisz i modele w/g gustu..

post-604-0-86308600-1447448677.jpg

P.S Adminie nie potrafię usunąć tego powielonego zdjęcia.

Edited by kris1313

Ja wkładałem blaszki z puszek po napojach, ale to jest aluminium i cyna szybko się odwarstwia.

Krzychu, taka malutka podpowiedź: Aluminium się nie lutuje. Więc te puszki się nie nadają.

A jeśli na poważnie myślicie o robieniu blaszek podlodowych to macie tutaj doskonałej blachy na długie, długie lata. ;)

• 5 years later...