Jump to content

Jaka wędka na spławik i grunt?

Recommended Posts

Cześć :)

Chciałabym kupić mężowi na gwiazdkę nową wędkę ale przyznam szczerze, że chociaż jeździmy razem na ryby, na sprzęcie nie znam się w ogóle :/

Mogę liczyć na Waszą pomoc?

Zazwyczaj łowimy na łowiskach prywatnych (karpie, karasie, płocie, liny) , nie przewidujemy łowienia na rzekach.

Poszukuję wędki, która będzie dostosowana do łowienia metodą spławikową, ale w razie potrzeby będzie posiadała możliwość przerobienia jej na grunt. Myślę o wędce teleskopowej (zajmuje mniej miejsca) ale jeżeli uważacie, że 3 częściowa jest lepsza- mogę skłonić się ku niej :)

Jeżeli jest w ogóle taka możliwość chciałabym zmieścić się w 100zł. Zależy mi na tym, aby jej wykonanie było nieco solidniejsze, żeby "wybaczało" błędy wędkarza :)

Jak myślicie- da się coś z tym zrobić? Doradzicie?

pozdrawiam

Zuza

Jak myślicie- da się coś z tym zrobić? Doradzicie?

Niestety nie. Już uzasadniam.

Mąż nie jest początkującym, a więc wie i jest świadom co mu odpowiada.

Rozpatrywanie na linii: marzenia-potrzeby-możliwości jest nie tyle ryzykowne, co nierealne. Napisałaś, że nie masz pojęcia o sprzęcie, więc nie ma takich rozmów pomiędzy Wami. Mąż docenia fakt, że z nim jeździsz, ale także szanuje Twoją niezależność oraz Twój niczym nie ograniczony wypoczynek a nie przynudzanie o sprzecie.

Reasumując, kupując mu cokolwiek z polecenia kogoś innego na 99% nie trafi się w gusta, że o marzeniach nie wspomnę. A co do marzeń to śmiało możesz jeszcze dorzucić 500zł do tej stówki, bo naprawdę fajny sprzęt i solidnie wykonany jest naprawdę drogi.

A teraz wersja nieco optymistyczniejsza.

Można "pójść za tropem", jakkolwiek to dziwacznie brzmi. :) Musiałabyś sprawdzić, podejrzeć jego sprzęt jak go przy tym nie będzie. Dokładnie przeczytać i zapisać na każdym wędzisku nazwy (te duże litery) oraz te mniejsze obok, liczbę po literkach "cw" lub "up to" (np cw:5-25g; cw:10-40g; cw:20-60g; up to:100g; up to:120g), oraz długość wędziska podaną w centymetrach.

Jak już to zapiszesz to prędziutko do kompa i nam tu to napisać a wtedy możemy coś zacząć kombinować nad znalezieniem czegoś lepszego, lepiej wykończonego i w założonym budżecie, choć z tym ostatnim będzie bardzo ciężko.

Napisz też jakiej wielkości ryby najczęściej mąż łowi. To bardzo pomoże w doborze wędziska spławikowego, które w chwili rozpaczy ma być użyte także jako typowa gruntówka.

Edited by Docio

Cześć :)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Prawdę mówiąc odpuściłam, macie rację z moją znajomością tematu mogłabym strzelić niezłą gafę ;) Tym bardziej, że do świąt zostało bardzo mało czasu.

Paweł łowi dopiero od roku w dodatku na pożyczonych wędkach. Jest bardzo zafascynowany ale pożyczał to co miał dostępne a to pewnie mało się pokrywa z jego marzeniami :)

Przyjdzie wiosna, będzie więcej czasu na ruszenie tematu i wtedy go odpowiednio podejdę- zaciągnę do sklepu, niech sobie poszaleje :)

A tymczasem pod choinkę dostanie córeczkę :)

Jeszcze raz dzięki za rady i spokojnych Świąt życzę :)

pozdrawiam