abzibzi Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Cześć Chciałabym kupić mężowi na gwiazdkę nową wędkę ale przyznam szczerze, że chociaż jeździmy razem na ryby, na sprzęcie nie znam się w ogóle :/ Mogę liczyć na Waszą pomoc? Zazwyczaj łowimy na łowiskach prywatnych (karpie, karasie, płocie, liny) , nie przewidujemy łowienia na rzekach. Poszukuję wędki, która będzie dostosowana do łowienia metodą spławikową, ale w razie potrzeby będzie posiadała możliwość przerobienia jej na grunt. Myślę o wędce teleskopowej (zajmuje mniej miejsca) ale jeżeli uważacie, że 3 częściowa jest lepsza- mogę skłonić się ku niej Jeżeli jest w ogóle taka możliwość chciałabym zmieścić się w 100zł. Zależy mi na tym, aby jej wykonanie było nieco solidniejsze, żeby "wybaczało" błędy wędkarza Jak myślicie- da się coś z tym zrobić? Doradzicie? pozdrawiam Zuza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaszeba Posted December 12, 2015 Report Share Posted December 12, 2015 (edited) Zabierz go do sklepu powiedz że ma Ci pomóc wybrać wędkę "taka jaką on sam by chciał łowić" podejrzewam że nie masz swojego kija i taki oto sposób możesz go podejść, Mikado golden lion feeder taki kij jeśli 3 części to nie problem Edited December 12, 2015 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted December 12, 2015 Report Share Posted December 12, 2015 (edited) Jak myślicie- da się coś z tym zrobić? Doradzicie?Niestety nie. Już uzasadniam.Mąż nie jest początkującym, a więc wie i jest świadom co mu odpowiada. Rozpatrywanie na linii: marzenia-potrzeby-możliwości jest nie tyle ryzykowne, co nierealne. Napisałaś, że nie masz pojęcia o sprzęcie, więc nie ma takich rozmów pomiędzy Wami. Mąż docenia fakt, że z nim jeździsz, ale także szanuje Twoją niezależność oraz Twój niczym nie ograniczony wypoczynek a nie przynudzanie o sprzecie. Reasumując, kupując mu cokolwiek z polecenia kogoś innego na 99% nie trafi się w gusta, że o marzeniach nie wspomnę. A co do marzeń to śmiało możesz jeszcze dorzucić 500zł do tej stówki, bo naprawdę fajny sprzęt i solidnie wykonany jest naprawdę drogi. A teraz wersja nieco optymistyczniejsza. Można "pójść za tropem", jakkolwiek to dziwacznie brzmi. Musiałabyś sprawdzić, podejrzeć jego sprzęt jak go przy tym nie będzie. Dokładnie przeczytać i zapisać na każdym wędzisku nazwy (te duże litery) oraz te mniejsze obok, liczbę po literkach "cw" lub "up to" (np cw:5-25g; cw:10-40g; cw:20-60g; up to:100g; up to:120g), oraz długość wędziska podaną w centymetrach. Jak już to zapiszesz to prędziutko do kompa i nam tu to napisać a wtedy możemy coś zacząć kombinować nad znalezieniem czegoś lepszego, lepiej wykończonego i w założonym budżecie, choć z tym ostatnim będzie bardzo ciężko. Napisz też jakiej wielkości ryby najczęściej mąż łowi. To bardzo pomoże w doborze wędziska spławikowego, które w chwili rozpaczy ma być użyte także jako typowa gruntówka. Edited December 12, 2015 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
abzibzi Posted December 16, 2015 Author Report Share Posted December 16, 2015 Cześć Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Prawdę mówiąc odpuściłam, macie rację z moją znajomością tematu mogłabym strzelić niezłą gafę Tym bardziej, że do świąt zostało bardzo mało czasu. Paweł łowi dopiero od roku w dodatku na pożyczonych wędkach. Jest bardzo zafascynowany ale pożyczał to co miał dostępne a to pewnie mało się pokrywa z jego marzeniami Przyjdzie wiosna, będzie więcej czasu na ruszenie tematu i wtedy go odpowiednio podejdę- zaciągnę do sklepu, niech sobie poszaleje A tymczasem pod choinkę dostanie córeczkę Jeszcze raz dzięki za rady i spokojnych Świąt życzę pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 A tymczasem pod choinkę dostanie córeczkę No to faktycznie czeka go przerwa do wiosny 2020 roku. A swoją drogą - gratuluję i wszystkiego dobrego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts