Jump to content

Zestaw feeder - wędka i kołowrotek

Recommended Posts

Witam, wracam do wędkowania po 5 latach przestoju, zamierzam kupić dwie wędki do łowienia na grunt (na drgającą szczytówke) oraz kołowrotki . głównie będę łowić na starorzeczach, na odrze i kanałach, jeśli chodzi o ryby, w grę wchodza duże leszcze, liny, karasie, sandacze lub niewielkie sumiki. Zależy mi na tym aby rzuty oddawać tak na odległość max 60 metrów oraz aby był duży ciężar wyrzutu. Pytanie, jaka wybrac wędke, teleskopowa czy składająca się z kilku części? Jaki kołowrotek? Zakupy w internecie czy w sklepie na miejscu? Liczę kochani na wasze opinie i doswiadczenie. Pozdrawiam

Wszystko zależy od budżetu.

co do wędzisk proponuję składane, dlaczego? , wiele na forum o  tym napisano, poszukaj.

Co do zakupów, lepiej poszukać najpierw w sklepie stacjonarnym, pomacać, jak wybierzesz poszukaj w necie, czasem można sporo kasy zaoszczędzić.

Z kołowrotków mogę polecić Okumy, sam używam modelu z wolnym biegiem, ale nie każdy tego potrzebuje, więc musisz sam się rozejrzeć dokładnie. Co do wędzisk w tej półce cenowej nie poradzę, tą metodą wędkuję okazjonalnie i nie inwestowałem aż tak w patyki.