Jump to content

Zakazy połowu szczupaka na Bugu i Liwcu.

elton34
 Share

Recommended Posts

Znalazłem takie info na stronie PZW Zakaz połowu ryb na zimowiskach od 1 stycznia do 31 marca i w miesiącu grudniu:

Rzeka Liwiec

-      od mostu drogowego w miejscowości Purzec do mostu drogowego w miejscowości Chodów,

Rzeka Bug

-      w miejscowości Wirów na starorzeczu Bugu oraz w odległości 100 metrów od starorzecza w górę    i w dół na lewym brzegu rzeki.

Zakaz połowu ryb od 1 marca do 30 kwietnia:

Rzeka Liwiec

-      od mostu drogowego w miejscowości Liw do mostu kolejowego w miejscowości Łochów.

Wzmianki o zakazie przy ujściu nie wiedzę dlatego pytam, jednak jest zakaz??

Tak było, ale w tamtym roku, nie łowię codziennie i nie jest to tez sens mojego życia, o pewnych sprawach czasem zapomnę a gdy nie jestem pewien to pytam.

W regulaminie jest zapis, że nie można łowić szczupaka w okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia pytanie tylko czy w ogóle mogę łowić spiningiem w takim wypadku w tym terminie i na co?

Fajnie, że już wiesz co ze szczupakiem. Możesz łowić tą metodą inne ryby nie objęte w tym czasie ochroną. Przynętę musisz wybrać sam, według swojej wiedzy i doświadczenia. Na pewni nie wolno świadomie łowić gatunku chronionego a jak już przypadkiem ;) się trafi niezwłocznie musisz taką rybę uwolnić, bez względu na jej kondycję.

Właśnie o przynęty mi chodzie a może nie koniecznie o sam rodzaj tylko o wielkość, bo przypadkiem będę miał na kiju gumę 15 cm  a trafie na kontrolę i dostanę mandat za łowienie szczupłego w okresie ochronnym, wiesz pytanie czy będzie to uzasadnione czy nie??

Nie próbuje obejść przepisów tylko nie jedno widziałem i wolę się upewnić, że wszystko jest ok.

Wszystkie woblery, blachy obrotówki czy koguty można stosować bez obaw chyba, ze regulamin łowiska/PZW stanowi inaczej?

Tak jest np. na łowisku niedaleko mnie w Pogorzeli, od pierwszego stycznia do 31 kwietnia można używać gum max 5 cm.

Wiesz jak jest jak sobie kupisz nowe graty i czekasz tylko na dobrą pogodę by ich użyć w końcu:)

Edited by elton34

bo przypadkiem będę miał na kiju gumę 15 cm

sorki, ale tego nikt nie przyjmie za przypadek. Nie przejdzie tłumaczenie, że łowisz okonie na takie przynęty. Więc lepiej zostaw je w domu, niech Cię nie korci.

No właśnie z tym jest kłopot bo nie ma jasno określonych wymiarów tych przynęt.

Guma mogła być na Troć np. a ja wychodzę z założenia, ze ryby w zimie są dość leniwe i wolą raz a dobrze zaatakować dużą zdobycz(przynętę ), niż się uganiać za drobnicą:)

Czyli co, 10, 12.5 cm max gumy używać dla świętego spokoju??

Tak naprawdę... wykupując pozwolenie na pewno dostałeś książeczkę o zasadach połowu. Szczegółowe informacje na temat ograniczeń znajdziesz na stronie www swojego okręgu. 

Sam podałeś przykład :

Tak jest np. na łowisku niedaleko mnie w Pogorzeli, od pierwszego stycznia do 31 kwietnia można używać gum max 5 cm.

Musisz tego przestrzegać. Takie przepisy "zaostrzyć" może zarządca łowiska. 

Tak, dostałem i się z nimi zapoznałem ale miałem wątpliwość czy wszystko dobrze zrozumiałem dlatego zadałem pytanie, równie dobrze mogłem zadzwonić ko koła o w 3 min dostać odpowiedź.

Nurtuje mnie jeszcze chyba tylko pytanie o te przynęty, jakich wielkości, kształtów można używać bez obawy o jakieś konsekwencje prawne?

Niektóre łowiska mają takie zakazy w długościach przynętach. Jeżeli na stronie WWW nie ma takiej informacji o łowisku, w którym chcesz łowić, to stosuj przynęty pod siebie. Okonie też można łowić na gumy 11 cm [ tak robi mój znajomy i łowi sztuki 35+]. Jak złowisz rybę w okresie ochronnym, to powinieneś ją "delikatnie wyhaczyć we wodzie" i wypuścić. Mam takie lekkie wrażenie, że chcesz jednak łowić ryby w okresie ochronnym ;)

Nie, nie po prostu wolę większe przynęty, jak pisałem wyżej wydaje mi się, że ryby w zimie są mniej ruchliwe, nie chce im się uganiać za małymi gumami i jaka mają zaatakować to na grubszego zwierza.

Sam w swojej karierze nawet jednej ryby do domu nie zabrałem.

Specem od połowu kleni nie jestem ^^

Przynęty max 6 cm. Obrotówki lub woblerki.
Smużki też są dobra alternatywą - tylko tu już mówimy o połowie na lekkie przynęty, więc kij musi być delikatny. Max do 10-12 gram wyrzutu.

Co do obrotówek, to do rozmiaru 1, ewentualnie 2. 

Jak już pewnie wiesz, ryba nie raz woli małe przynęty, a nie raz duże. Nie jest powiedziane, że wielka ryba weźmie na dużą przynętę.