Piotr01 Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 Witam Jak można mrozić białe robaki i pinke?? I jaki czas można je trzymać w zamrażarce. Czy gnojaki też można mrozić ? Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 Witaj. Można mrozić jak każdy inny dowolny produkt. W torebkach foliowych, słoikach, plastikowych butelkach i pojemnikach. Odsiewasz robaki z trocin i innych śmieci (najlepiej na lekkim wietrze, nad obszernym pojemnikiem), usuwasz wszelką padlinę i kokony (kastery), przesypujesz do torebki foliowej, wyciskasz powietrze i zawiązujesz. Dla lepszego zabezpieczenia, taki pakunek wkładasz do drugiej torebki, znów wyciskasz powietrze, zawiązujesz i kładziesz do zamrażarki. Oczywiście może to być słoik lub inny pojemnik. Mogą być zamrożone nawet i pół roku, pod warunkiem że nie będziesz ich w międzyczasie rozmrażał, bo zaczną się procesy gnilne. Dlatego lepiej jest podzielić dużą ilość na mniejsze porcje, wystarczające na jedno wędkowanie. Biały robak i pinka mrożone, stosowałem jako dodatek do zanęty na wody bieżące, wtedy gdy konieczne było dodanie dużej ilości robaków, aby utrzymać ryby w zanęcie. Duża ilość żywych robaków, spowodowała by szybkie rozbicie kul i rozmycie zanęty w krótkim czasie. Wtedy lepiej jest dodać większość robaków mrożonych lub topionych i trochę żywych. Robaków czerwonych nigdy nie mroziłem, i szczerze mówiąc nie widzę sensu żeby to robić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr01 Posted February 12, 2016 Author Report Share Posted February 12, 2016 A jokersa jak najlepiej mrozić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 Jeżeli stosowałem jokersa, to tylko żywego. O mrożeniu poczytaj tutaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts