Michał Suwalski Posted March 4, 2016 Report Share Posted March 4, 2016 (edited) Witam serdecznie! Jako iż dotąd miałem kontakt tylko z wędkarstwem spławikowym, a od tego sezonu, który nadchodzi wielkimi krokami, zamierzam poznać tę cudowną gałąź wędkarstwa jaką jest spinning, mam do Was parę pytań. Zaznaczę na początku, że mój budżet jest raczej ograniczony, nie planuję tyrać sprzętu dzień w dzień, po 12h, nie jestem też zawodowcem, więc sprzęt, który mi wystarczy, to "coś porządnego na początek" - tak, żebym zdobył rozeznanie, czy spinning to moja bajka, a jednocześnie nie zniechęcił się do niego - poprzez np. zły dobór sprzętu. Więc przechodząc do meritum - wędka i kołowrotek. Co do kijów, starałem się podoczytywać na ten temat, studiując wywody jaki cw jest optymalny na początek itp. Ogólnie doszedłem do wniosku, że chciałbym zacząć dość uniwersalnej wędki (wiem, że każdy typ kija, jest zaprojektowany pod konkretne gatunki, mimo to chcę czegoś, co nie zamknie moich przygód na np. okoniu). Zastanawiam się nad wędką 2,10metra, i tutaj pojawia się dylemat. Waham się między : 1) JAXON SILVER SHADOW SPINNING (wersja 3-15grama) 2) MIKADO ESSENTIAL SKIM (wersja 2,10m , 5-20grama) 3) MIKADO AMBERLITE LIGHT SPIN (wersja 5-18grama) No i mam dylemat. Boję się, że przy kijku 5-20, 5-18, mogę mieć problem z wyczuciem brań mniejszych/średnich okoni (które na początek są raczej najczęstszym połowem). Z drugiej strony mam obawy, czy jak mnie nie najdzie na wypróbowanie jakiejś obrotówki, woblerka, czy kopyta, w granicach ok 13gram, to czy taka wędka 3-15, da radę. Czy nie będzie za bardzo tyrana. A nie chcę się z definicji zamknąć na paproszkach i okoniach. Szukam czegoś, co zapali mnie do tego sportu, wędki, która da komfort prowadzenia lekkiej, jak i średnio-lekkiej przynęty (chciałbym popróbować zabawy z szczupaczkami - nie jakimiś olbrzymami of kors). Dalej idąc, potrzebny i kołowrotek. Wiem, że w cenie jaką tu zarzucam, raczej SUPER_UBER sprzętu nie dostanę, ale tak jak wspomniałem - to raczej ma być takie pierwsze spotkanie ze spinningiem, więc nie chcę wydać 200zł, a potem odłożyć sprzętu do szafy. Nie mam pojęcia jaki kołowrotek wybrać (gramatura, rozmiar, jaki hamulec). Mam tu niezbyt pewne typy - zależy mi na cenie w tym przedziale, jak i na tym sklepie internetowym, bo tam planuję wykonać zamówienie. Więc jak coś jest w tej ofercie wartego uwagi, proszę również o pomoc ^^ 1) KONGER CARBOMAXX (250g) 2) OKUMA TRINITY RD Planuję zacząć od plecionki 0.14, jeżeli to błędne założenie, to też proszę o korektę. Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie rady, opinie. Pozdrawiam! Edited March 5, 2016 by hege edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 Po pierwsze poczytaj sobie ten dzial. Po drugie, jeśli wędzisko ma CW 3-15g, to bez obaw możesz stosować przynęty 13-gramowe. Po trzecie rozejrzyj się za kołowrotkiem z przednim hamulcem, są bardziej precyzyjne, a przy łowieniu okoni to dość ważne. Po czwarte, na okonie, żyłka 0,14-016mm, plecionka nie jest dobrym pomysłem, a jeśli już to co najwyżej 0,08mm. Po piąte, nie ma wędzisk uniwersalnych. Po szóste - moim zdaniem - wędzisko 210cm nadaje się do wędkowania z łódki i w bardzo zakrzaczonych małych rzeczkach. Optymalna długość wędki - moim zdaniem - to 270cm, dobra zarówno z brzegu, jak i z łódki. Ja spinninguję głównie 3-metrówakmi i daję radę nawet z zakrzaczonych brzegów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartelblag Posted March 19, 2016 Report Share Posted March 19, 2016 Siemanko jest naprawde sporo materialu do przewertowania w internetach i nie tylko na ten temat , ale skoro zadajesz pytanie nie wypada milczec , postaram sie cos nakreslic w jasny i przejrzysty sposob . Otoz zaczynajac swoja przygode ze spinningiem wiedz ze nie mam wedzisk pod kazdy gatunek ryby , z reszta dla mnie wieksze znaczenie ma to jaka przyneta bede rzucal chodzi mi tu o jej mase wielkosc po za tym jesli zaczynasz to pewnie bedziesz lowil z brzegu wiec dlugosc kija polecalbym ci 2,70 m ,a cw 3-15/18 max 18 moze byc juz za duzo majac taki kijaszek do dyspozycji mozesz zrobic naprawde wiele bo kijek(kij z wklejanka) bedzie nadawal sie do bocznego troka jak i glowki do 7g plus masa przynety , kiedy ja zaczynalem swoja przygode ze sinningiem startowalem wlasnie z czyms takim i uwierz mi ze wyciagalem na to naprawde rozne gatunki ryb nie tylko okonie , na delikatne obrotowki byly szczupaki , glowki + gumki szczupaki sandacze okonie wiadomo , nawet leszcze atakowaly male gumki .W dobrej cenie na poczatek polecil bym ci shimano alivio lub mikado lexa swietne kije w cenie 130-150zl . jesli chodzi o kreciol to chyba shimano catana rozmiar max 2500 daje rade nic innego w tak konkurecyjnej cenie nie przychodzi mi do glowy . polamania kija pozdrawiam Bartek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Na początek nie brałbym pod uwagę "wklejanki", to już wędzisko specjalistyczne (opad, boczny trok, drop shot)). Co do długości posłuchaj rady Bartka i bierz 270cm, ale CW sugerowałbym w granicach 5-20/5-25g. Szukaj czegoś wśród wędzisk DRAGON-a, lub jeśli coś budżetowego, to JAXON-a. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WierzbaAdrian2001 Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 W pełnej mierze prztchylam się raczej do zakupu sprzętu JAXON, a Sliver Shadow tak jak Estera to spinning z wyższej półki. Na początek radzilbym wybrać coś w typie.... JAXON arcadia, Black Arrow czy cantara. A co do kołowrotka, dobrym wyborem będzie JAXON monolight spin,rozmiar ok. 200 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 (edited) Seria Extera nie jest najlepszym wyborem, kompozyt z przewagą węgla, ale zbyt ciężkie wędziska i nietrwałe, wklejanka 3-14g złamała się mojej Pani już dwukrotnie, najpierw szczytówka tuż powyżej przedostatniej przelotki przy wyjmowaniu okonka 28cm, a później górny segment na złączu, podczas holu niespełna 3,5kg zaczepu - co byłoby, gdyby była to walcząca ryba? Uważam, że seria Silver Shadow też jest zbyt ciężka, jak na parametry jakie podał producent. Podobnie z serią Monolith. Black Arrow, to pospolity szklak, Cantara na szczęście już wycofana z oferty. Natomiast kompozytowa seria Arcadia jest zupełnie sensownym wyborem dla niezbyt zasobnej kieszeni, mam trzy wędziska z tej serii i są na dobrym poziomie w swojej klasie. Najwyższy poziom prezentuje seria Impress - na prawdę wędziska dobrej klasy. Podobnie jest z serią Ferrox. Obie te serie posiadają walory wyższe niż wskazywałaby na to ich cena. Pozostałe serie, to wędziska budżetowe, w ich klasie można znaleźć znacznie lepsze za niewiele większe pieniądze. Do kołowrotków JAXON-a nie mam żadnych zastrzeżeń, używam praktycznie tylko tej firmy. Generalnie sprzęt JAXON-a jest niezły na początek, zwłaszcza gdy nie dysponujemy nadmiarem "kasy", ale trzeba podchodzić do tematu ostrożnie i selektywnie, bo można zarówno kupić sprzęt na lata, jak i srodze się zawieść. Edited March 24, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts