aleksx501 Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Witajcie Planuję zakup feedera wraz z kołowrotkiem z wolnym biegiem. Mam na oku taki zestaw: Wędka - KONGER Patrol Feeder 345/90g, Kołowrotek Konger CARBOMAXX CARP&FEEDER LC 440.Łowić będę na wodach stojących, z brzegu, metodą gruntową z koszyczkiem (koszyczek 15-20 g + wsad). Ryby na które się nastawiam to karpie, liny, karasie. Chciałbym także spróbować wędkowania na włos właśnie z użyciem w/w zestawu. Wiem, że nie są to drogie sprzęty ale jak na moje niewielkie doświadczenie myślę, że się nada. Mam jeszcze jeden zestaw Feeder Jaxon Black Arrow (20-50g, 3m) + Kołowrotek FUX 440BF Avanti - korzystam już ponad 2 lata i sprzęt spisuje się dobrze pomimo też nie dużej ceny (80+70zł). Podpowie coś ktoś? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZYBI68 Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 Z wolnym biegiem nie w tej cenie szkoda kasy, lepiej bez będzie na pewno o niebo lepszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 Aleksx501 wolny bieg w kołowrotku i feeder to jak dla mnie sprzeczność. Wybór jednak należy do Ciebie gdyż może masz w planach wykorzystać go do żywczyka lub karpiówki. Co do zanęty w koszyczku, jak do tej pory spotkałem sie z trzema wielkościami koszyczków. Ocena wizualna nie jest dokładna i może jest ich nawet siedem, ale subiektywnie dla mnie są trzy, niezależnie od kształtu. Dobrze nawilżonej ciężkiej zanęty (miesznka z pęczakiem, gliną, itp), do najmniejszego wchodziło mi ok 15g. Do średniego 25g a do największego 40g. Może Ci się to przydać przy ocenianiu wagi zestawu. Aha. Na wody stojące już średni koszyk nie wymaga dociążenia. Wbrew pozorom ciężkiego zestawu wcale się daleko nie zarzuci. Optymalny dla najdłuższych rzutów i celnych, są te mieszczące się w 50-60% cw wędziska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts