Jump to content

Feeder+kołowrotek na grunt dla laika

aleksx501
 Share

Recommended Posts

Witajcie  :) 

Planuję zakup feedera wraz z kołowrotkiem z wolnym biegiem. Mam na oku taki zestaw: Wędka - KONGER Patrol Feeder 345/90g, 

Kołowrotek Konger CARBOMAXX CARP&FEEDER LC 440.

Łowić będę na wodach stojących, z brzegu, metodą gruntową z koszyczkiem (koszyczek 15-20 g + wsad).

Ryby na które się nastawiam to karpie, liny, karasie. 

Chciałbym także spróbować wędkowania na włos właśnie z użyciem w/w zestawu.

Wiem, że nie są to drogie sprzęty ale jak na moje niewielkie doświadczenie myślę, że się nada.

Mam jeszcze jeden zestaw Feeder Jaxon Black Arrow (20-50g, 3m) + Kołowrotek FUX 440BF Avanti - korzystam już ponad 2 lata i sprzęt spisuje się dobrze pomimo też nie dużej ceny (80+70zł).

Podpowie coś ktoś? 

Pozdrawiam  ;)

Aleksx501 wolny bieg w kołowrotku i feeder to jak dla mnie sprzeczność. Wybór jednak należy do Ciebie :) gdyż może masz w planach wykorzystać go do żywczyka lub karpiówki.

Co do zanęty w koszyczku, jak do tej pory spotkałem sie z trzema wielkościami koszyczków. Ocena wizualna nie jest dokładna i może jest ich nawet siedem, ale subiektywnie dla mnie są trzy, niezależnie od kształtu. Dobrze nawilżonej ciężkiej zanęty (miesznka z pęczakiem, gliną, itp), do najmniejszego wchodziło mi ok 15g. Do średniego 25g a do największego 40g. Może Ci się to przydać przy ocenianiu wagi zestawu. :) 

Aha. Na wody stojące już średni koszyk nie wymaga dociążenia. Wbrew pozorom ciężkiego zestawu wcale się daleko nie zarzuci. Optymalny dla najdłuższych rzutów i celnych, są te mieszczące się w 50-60% cw wędziska.