Patryk9324 Posted March 25, 2016 Report Share Posted March 25, 2016 Witam, kupilem dziś zanętę traper mix karp halibut. Zrobiłem się w chu*a, ponieważ gość powiedział że to ciasto a dalem się nabrać bo z paczki było wyssane powietrze więc twardością przypominało ciasto. No więc zrobiłem z tego kulki. Ta zanęta + jajko i kulki gotowe. Mam zamiar je umoczyc jeszcze w dipie traper krab i na włos do wody. Czy na takie kulki idzie co złapać? Dodam że będę łowił na Zalewie o głębokości max 3.5/4M woda jest zimna. Próbowałem już na kuku, białe, dżdżownice, kuku pływające, kulki kartoflane i efektów całkowity brak! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted March 25, 2016 Report Share Posted March 25, 2016 Jeśli kupiłeś o zapachu/smaku halibuta, to po kiego licha jeszcze do tego dip śmierdzący krabem? Sorry, ale takie skrzyżowanie, to chyba nie będzie już pachniało, jak g... w lesie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted March 25, 2016 Report Share Posted March 25, 2016 Rozumiem, że kulki powstały poprzez dodanie do tego ciasta jajek, następnie z tej masy uformowałeś kulki, następnie je gotowałeś 3-4 minuty ? Pytanie czy idzie coś złapać - idzie ale poczekaj aż będzie ciepło. Pewnie naczytałeś się i napatrzyłeś jak to karpiarze już łowią karpie. Zgadza się - łowią. Jednak nie są to działania przypadkowe. A dipowanie kulek wiosną jak woda jest zimna jest nie za dobrym pomysłem. Woda po zimie jest czysta, niec w niej nie gnije itd. Pojawienie się intensywnego zapachu ( obojętne czy to krab czy truskawka ) może spłoszyć ryby. JK Jeśli kupiłeś o zapachu/smaku halibuta, to po kiego licha jeszcze do tego dip śmierdzący krabem? Sorry, ale takie skrzyżowanie, to chyba nie będzie już pachniało, jak g... w lesie? Jarek wszystkie chwyty dozwolone . Nie ma reguł w dobieraniu połączeń smakowych. Ja np bardzo lubię łowić na kulki Pikantna Mieszanka czyli Original Robin Red- Honey & pure Shrimps ( pikantna mieszanka-miód & krewetki). Jednak jak wspomniałem dipowanie jak woda jest zimna może przynieść skutek taki, że ryby odpłyną z tego miejsca. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk9324 Posted March 25, 2016 Author Report Share Posted March 25, 2016 No tak, jajka dodałem i sparzylem, teraz je suszę przy piecu. Czyli nie dodawać już żadnych innych zapachów? Sam halibut wystarczy? I czy jak będę łapał na włos to wrzucić parę kulek do wody czy nie? A i czy dać normalnie oliwkę czy koszyk i coś w koszyku ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted March 25, 2016 Report Share Posted March 25, 2016 Gotowałeś czy parzyłeś ? Jak nie ugotowałeś to mogą się zepsuć. I nie susz przy piecu. Połóż je gdzieś w po prostu ciepłym miejscu i najlepiej przewiewnym. Oczywiście kilkanaście kulek przed łowieniem nie przeszkodzi. Możesz łowić z koszyczkiem a jeszcze lepiej ze sprężyną. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk9324 Posted March 25, 2016 Author Report Share Posted March 25, 2016 A co na sprężynę polecasz przy kulce halibuta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted March 25, 2016 Report Share Posted March 25, 2016 Zanętę z pokruszonymi kulkami. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszgorycki Posted November 6, 2016 Report Share Posted November 6, 2016 Najlepsza będzie zanęta z grobnym melletem w granulacji 2-4 mm i oczywiście pokryszone lub pocięte kulki proteinowe do tego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts