peerlla Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 Witam wszystkich, z racji zbliżającego się dłuższego okresu, który spędzę w Norwegii, chciałbym solidnie przygotować się do nadchodzącej przygody. Wędkarskiej przygody. Chciałbym Was gorąco prosić o porady w sprawie doboru sprzętu wędkarskiego tzn. wędziska oraz kołowrotka. Celem będą fiordy, ale zaznaczam, że łowienie głównie będzie odbywało się z brzegu gdzie maksymalnie głębokość sięga 60 metrów. Z racji tego będę spodziewał się zabawy z dorszami, czarniakami, rdzawcami oraz makrelami. Okolice Geiranger fjord. Latem 2014 odwiedziłem to miesjce i łowiłem tam przez krótki okres 7 dni, wówczas korzystałem z wędziska morskiego Shimano Vengeance 200-300g, dosyć gubą kolorową plecionkę na różnorakie pilkery o masie 30-100g. Wędkowanie było przednie a i ryby były. Tak jak już wspomniałem z brzegu głównie trafiały się dorsze do 4kg , rdzawce, czarniaki oraz makrele do 40 cm. W tym roku chcę zabrać swój sprzęt z Polski, a Was proszę o pomoc w jego właściwym doborze. Jest jeszcze jedno dosyć istotne kryterium w związku z kijem - jego długość transportowa. Lecę samolotem z bagażem rejestrowanym, więc wędki jakoś muszą tam się zmieścić. Może 3-skład, 4-skład? Pozdrawiam, Mateusz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 11, 2016 Report Share Posted April 11, 2016 Witam. Jeśli jest Pan z Warszawy to zapraszam do naszego sklepu. Skompletujemy Panu wędzisko, kołowrotek i przynęty. Jeśli nie może nas Pan odwiedzić to zapraszamy do kontaktu mailowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cepiel01 Posted June 9, 2016 Report Share Posted June 9, 2016 Witam. Jak połowy z brzegu to polecam kołowrotek 4000 idealny... choć myślę sprawdzić jeszcze 3000. wiekszy niż 4000 nie ma sensu z brzegu, jaka firma?? zależy ile masz kasy, do tego plecionka 0.16 z przetestowanych czempionów wg forumowiczów na wielki plus, morska plecionka robinson sea fox, a wilki minus dla dradon guide pro rainbow. około 200-250 metrów mieć najlepiej. kij polecam do 60-80 gram wyrzutu bo to najbardziej poręczne pilkery z brzegu, osobiście używam 40 i 60, jakieś gumy 50 i takie tam... a teraz sam proszę o radę, odnośnie tego typu połowów, szukam dobrego wędziska, z fajną akcją na szczytówce, że by się nie gięła do połowy, a i też nie była jak stalowy pręt, wyrzut do 60g długość od 240 do 270 obecnie mam 240 abu gasia ale to raczej taki kij od szczotki.. przedział cenowy to może tak do 250 za małym marginesem -+ za wszystkie rady dziękuję. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dorsz0 Posted October 8, 2016 Report Share Posted October 8, 2016 Powiedzcie jaki jest koszt wyprawy do Norwegii na ryby? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hege Posted October 9, 2016 Report Share Posted October 9, 2016 Koszt wyprawy zależy od wielu czynników. Zależy też od tego, czy chcesz skorzystać z oferty biura organizującego wyprawę, czy jechać na własną rękę. Jeżeli chcesz wszystko załatwiać samemu to: Zależy ile kilometrów przejedziesz, jakim autem i w ile osób. Trzeba policzyć 1. Paliwo na dojazd do promu w Gdyni, Gdańsku czy Świnoujściu itp. 2. Potem przeprawa promowa do Szwecji. Cena zależy jakim promem będziesz płynął w ile osób i z jakim wyprzedzeniem przed wyjazdem go zarezerwujesz, może to być 500 zł a może i 1500zł (w jedna stronę) 3. Paliwo na przejazd ze Szwecji do bazy wędkarskiej w Norwegii, może to być nawet 2 tys km. 4. Zakwaterowanie w bazie wędkarskiej. Zależy jaką bazę wybierzesz, na jaki okres chcesz zostać i co mają w ofercie. Mogą dojść wydatki na paliwo do łodzi, przewodnika po łowisku, licencje na wędkowanie czy wypożyczenie sprzętu. Podsumowanie ( dla 4 osób ). Np. Baza BAZA FISHINGDREAMS – Sørøya Cena 6760 zł (za 4 osoby, 8 dni w bazie) Prom np. http://www.polferries.pl/prom 2200 zł za 4 osoby + Prom Oksfjord – Hasvik 200 zł za auto Paliwo. Warszawa - Gdańsk. Gańsk - Warszawa 800 km Nynashamn - Sorvaer. Sorvaer - Nynashamn 3600 km Około 2 tys zł No i wszystko dzielimy na 4 osoby. Dojdą na pewno jeszcze inne opłaty np. opłaty za przejazdy drogami płatnymi, posiłki, napoje itp. Jest to tylko przykładowe wyliczenie, na szybkiego, przed podróżą warto je zrobić samodzielnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dorsz0 Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 Dzięki za wyliczenia! Wychodzi mi 2,5 - 3 tys od osoby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts