obcy Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 Witam. Chciałbym kupić ciężką typową gruntówkę do połowu na żywca i trupka z gruntu. Czy mógłby mi ktoś coś konkretnego polecić. Tak jak w temacie interesują mnie teleskopowe - wiem, że słabsze, natomiast chodzi o transport. Dodatkowo jakby ktoś mógł polecić dobry kołowrotem z wolnym biegiem do tego zestawu. Wędka +/- 150zł Kołowrotek +/- 200zł Czekam na jakieś podpowiedzi i z góry dziękuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 11, 2016 Report Share Posted May 11, 2016 A musi być koniecznie z wolnym biegiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
obcy Posted May 11, 2016 Author Report Share Posted May 11, 2016 Nie musi, mam Dragona Maxime Baitfeedera, mogę sobie przerzucić z feedera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 11, 2016 Report Share Posted May 11, 2016 Nie musi, mam Dragona Maxime Baitfeedera, mogę sobie przerzucić z feedera. Więc i tak z wolnym biegiem, ale nie dlatego zapytałem. Zapytałem, bo przypuszczam, że chcesz wykorzystywać ten wolny bieg do gruntówki z trupkiem, a jest to całkowicie zbędny "bajer". Nigdy łowiąc sandacze na trupka nie stosowałem, ani wolnego biegu, ani nawet nie otwierałem kabłąka, by dawać rybie luzu. Wystarczyło, że położyłem kije poziomo na dwóch podpórkach, podwieszałem dzwoneczek i opuszczałem go do samej ziemi. Jak już miałem branie, a sandacz podnosił dzwoneczek, to natychmiast dostawał "w nos". I zawsze cięty był już w przełyku! Nie brałem na serio bzdur wypisywanych w książkach, artykułach, itp. Mam własny, wypracowany przez wiele, wiele lat system, który nigdy mnie nie zawiódł, ani z brzegu, ani z łodzi. Ale ok chcesz podpowiedzi, to może ten kołowrotek spełni Twoje oczekiwania? Tutaj w dziale "Gruntówka" znajdziesz wiele pochlebnych opinii o nim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
obcy Posted May 11, 2016 Author Report Share Posted May 11, 2016 A jakieś inne propozycje? Dotyczące wędek przede wszystkim? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts