raventes Posted May 11, 2016 Report Share Posted May 11, 2016 Witam. Zastanawia mnie pewna zależność. Mianowicie, czy ktoś z Was mógłby mi wytłumaczyć, ale jak dziecku w piaskownicy do jakiej metody wybrać kołowrotek z jakim przełożeniem. Np z jakim przełożeniem wybrać młynek na spinning, a jaki na grunt,jaki na spławik itp ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted May 11, 2016 Report Share Posted May 11, 2016 Spinning - kołowrotek na szczupaka, troć, łososia, sandacza, okonia, klenia, jazia, przełożenie średnie: 1:4 ; 1:5. Wielkość kołowrotka stosowna do spodziewanej wielkości ryb. Spinning - kołowrotek na suma, możliwie niskie przełożenie 1:3,5 ; 1:4,5 duży, mocny. Spinning - kołowrotek na bolenia, przełożenie minimum 1:5 i większe, gdyż ten gatunek łowi się zwykle na bardzo szybko prowadzone przynęty. Odległościówka ; bolonka - kołowrotki szybkie (choć przymusu nie ma), z przełożeniem od 1:5 w górę. Do bolonki kołowrotki mniejsze, lżejsze, gdyż wędkę trzyma się cały czas w ręku. Przystawka ; zwykła spławikówka - kołowrotki ze średnim przełożeniem Gruntówka - kołowrotki z niskim lub średnim przełożeniem, mocne, z wolnym biegiem lub bez. To tak bardzo ogólnie, "po łebkach". Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 11, 2016 Author Report Share Posted May 11, 2016 O coś takiego mi chodziło. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts