Nekrit Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 (edited) Witam, chciałbym powrócić do wędkarstwa, łowiłem kiedyś za czasów gdzie miałem może 12 lat maksymalnie? Chciałbym złożyć jakiś zestaw w budżecie do około 150 zł ( tak wiem nie jest to dużo, ale jak na wznowienie przygody z wedkarstwem powinno wystarczyć, poźniej przyjdzie czas na większe wydatki ). Chciałbym łowić głównie metodą spławikową, być może czasem gruntową (jakiś koszyk itp.). Łowiłbym raczej na niedużym stawie, głębokość jego wynosi chyba około 2-5m, lecz wiadomo czasem zdarzałyby się wypady na inne zbiorniki. Biorą tutaj (na tym stawie) głównie karpie, liny, płocie itp. Karpie zdarzają się solidniejsze. Zaproponowalibyście mi jakiś zestaw do tej kwoty ~ 150 zł? Z góry dziękuje. Z tego co zdążyłem przeglądnąć i zauwyażyć, często proponowany jest kij JAXON ARCADIA TELE TRIP 3,90m / 10-40g z tej serii. Edited July 31, 2016 by hege edycja linka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted July 31, 2016 Report Share Posted July 31, 2016 Witaj. Wędkę już wybrałeś, więc nie ma sensu proponować Ci innej w podobnej cenie. Choćby dlatego, że wędziska innych firm w tym zakresie cenowym, będą miały bardzo zbliżone (a może nawet gorsze) właściwości użytkowe. Idź tym samym tropem przy wyborze kołowrotka. Firmy takie jak Jaxon, Mikado, Konger, Robinson, czy York mają w swojej ofercie modele kołowrotków w cenie 60-80zł. Do spławikówki wystarczył by kołowrotek wielkości 2000, ale jeżeli wędzisko ma służyć także jako lekka gruntówka, to lepszym wyborem będzie wielkość 3000. Poszperaj w necie, na pewno znajdziesz satysfakcjonujący Cię kołowrotek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nekrit Posted July 31, 2016 Author Report Share Posted July 31, 2016 A jeszcze pytanie co do kija.Jakiś Feeder dałby rade na spławik? Tak, żebym mógł sobie czasem zmienic zestaw raz na spławik raz na grunt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted July 31, 2016 Report Share Posted July 31, 2016 Możesz zastosować feeder do łowienia na spławik (i nie będzie to grzechem wołającym o pomstę do nieba). Jeżeli jednak masz zamiar stosować lekkie zestawy spławikowe, to musisz zdawać sobie sprawę z pewnych ograniczeń. Podczas ładnej, słonecznej pogody bez problemu zarzucisz każdy zestaw na kilkanaście metrów, ale w dni dżdżyste, deszczowe, żyłka będzie kleić się do blanku, co skutecznie uniemożliwi zarzucanie spławika. Wynika to z nisko osadzonych przelotek na blanku feedera. Konstrukcyjnie feeder przewidziany jest do zarzucania ciężkich, co najmniej kilkudziesięcio gramowych zestawów, więc niskie przelotki nie mają istotnego wpływu na długość rzutów. Reasumując, jeżeli spławik do feedera to tylko warunkowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts