Cezar-c5 Napisano 2 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Napisano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam,Jestem totalnym amatorem wędkarstwa tzn. Chodzę wędkowaćrazypobliski staw kilka razy w miesiącu czysto rekraacyjnie.W najbliższy pon. wybieram się służbowo na 3 dni nad nasze morze, z racji że będę miał dużo czasu wolnego pomyślałem żeby wziąć ze sobą wędki i tu pojawiają sie moje pytania:1) czy na wedkowanie w morzu oczywiscie z plaży trzeba mieć pozwolenie? Jeżeli tak, to jak je zdobyć i jaki jest ewentualny koszt?2) na co łowić? Spinig, splawik[?]3) na co łowić?Będę w okolicach sarbinowa (k.mielna)Jezelo temat zle podczepilem do serdecznie przepraszam. Oczywiscie za glupie pytania rownien podkreslam ze jestem totalnym amatorem.Pozdrawiam Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez hege edycja tytułu tematu
Alexspin Napisano 3 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Napisano 3 Sierpnia 2016 Wszelkie informacje dotyczące łowienia w morzu znajdziesz tutaj (wujek google zawsze pomocny). To Ty musisz określić jaką metodą chcesz łowić, czy stacjonarnie, czy na spinning, obydwie są dla ludzi, a zakup odpowiedniego sprzętu różni się tylko ceną. Mogę Ci podpowiedzieć w sprawie spinningu, ja łowię zestawem: - wędzisko model WJ-ARS30040, - kołowrotek model KJ-PSD600, - plecionka model Z25G-014 - przynęty Tronto, Sweeper, Slim, Ukla, Tabias. Na surfcasting nie stać mnie finansowo, więc nie podpowiem.
Dorsz0 Napisano 8 Października 2016 Zgłoszenie Napisano 8 Października 2016 Na morzu łowiłem tylko z kutra. Na plaży wypoczywałem a wieczorem z drugą połówką spacerowałem i rozmawiałem z wędkarzami. Żadnego spławika nie mieli , wyrzucali daleko z koszyczkiem zanęty i łowili na ruch żyłki na szczytówce. coś jak u nas na War-Maz łwoi sie nocą na dzwoneczek czy patyczek na żyłce. Co mnie urzekło to ogromne leszcze, jakich na Mazurach w sieciach rybackich nie widziałem. Z tego co mi mówili morze to duży akwen z dużą ilością pokarmu więc i ryby większe rosną. Zasolenie jest minimalne więc warunki mają idealne.
Rekomendowane odpowiedzi