~Piotr~ Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 Składniki: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 2 szklanki mąki - 3/4 szklanki oleju - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 kg gotowego serka waniliowego, do serników (w wiaderku) - 2 galaretki truskawkowe - 3,5 szklanki wody Zaczynamy od zrobienia ciasta. Do miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka, miksując ok 4 min, Następnie dodajemy: mąkę, olej, sodę i proszek do pieczenia, miksujemy aż do wymieszania się składników. Potrzebna nam będzie blaszka o wymiarach 38x24, smarujemy ją olejem i wypełniamy ciastem. Piec ok 20 min i uwaga pilnie pilnować by nie przepiec gdyż ciasto jest cienkie i każda minuta to dużo (mówię pilnie bo raz spaliłem ), ma sie zarumienić i najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto sie nie klei. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie możemy zabrać sie za robienie galaretki z dwóch torebek na trzy i pół szklanki wody, odstawiamy ją w chłodne miejsce na ok 1,5h, delikatne stężenie. Po ostygnięciu ciasta i wystudzeniu galaretki zabieramy sie za nakładanie gotowego serka, równo go rozprowadzamy, następnie wlewamy na wierzch galaretkę (delikatnie łyżką, żeby nie wypłukało serka) Link to comment Share on other sites More sharing options...
~Piotr~ Posted March 9, 2012 Author Report Share Posted March 9, 2012 A tak prezentuje się na zdjęciu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Muchozol Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 no widze ze sie kulinaria pokazuja na forum...nieźle musi smakować........wygląda pysznie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
~Piotr~ Posted March 9, 2012 Author Report Share Posted March 9, 2012 Naprawdę smaczne ciacho i co najważniejsze łatwe do zrobienia, bez jakiś tam specjalnych składników Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Muchozol Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 Właśnie widzę że bardzo prosty przyklad.......dzięki za podsuniecie mi niedzielnego deseru.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted March 10, 2012 Report Share Posted March 10, 2012 Dobre dobre jest, jedno z moich ulubionych zarówno dlatego, że smakuje świetnie jak i dlatego, że łatwo się je robi... Ja lubię je tuningować trochę: Zamiast truskawkowej daje inne galaretki i sypię w nie owoce, czasami też mieszam owoce z serkiem. Dobre są np: galaretka agrestowa i agrest, ale koniecznie dobry, dojrzały i słodziutki musi być. Galaretka cytrynowa i mandarynki też są oki doki. Banany też cię ciekawie komponują. Zamiast galaretki daję czasem krem do tortów waniliowy lub kakaowy i trochę poziomek do tego, pysznie wychodzi i polecam. Ogólnie to polecam modyfikację oryginalnych przepisów i tworzenie swoich wersji, często można osiągnąć coś wesołego i pysznego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now