ugabanda Napisano 2 Lutego 2017 Zgłoszenie Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Witam po dłuższym czasie Zabieram się za przygotowania do nowego sezonu - jakoś nie mam natchnienia, żeby iść teraz na rybki a jeziorko ładnie zamarzło. Wracając do tematu - składam sprzęt spławikowy, wędeczka plus kręciołek. CORMORAN APM 60 DISTANCE 360/15-60g Cormoran Corcast 6PiF Hyper Jet S I teraz następna sprawa przy, której mam własnie problem - pogubiłem się Mówię o standardowym zestawie ze spławikiem ciężarkiem przetoką plus haczyk , chociaż ja ostatnio bez przetok jadę, ot takie zboczenie. Problem mam z wyborem żyłki. Nie chce się za dużo rozpisywać - chodzi tylko o to czy żyłka ma być pływająca czy tonąca. I jak rozpoznać dany typ żyłki kupując przez internet - nie mając towaru w ręce . I to by było na tyle. Pozdrawiam Edytowane 3 Lutego 2017 przez hege edycja linków
Ozet Napisano 2 Lutego 2017 Zgłoszenie Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Witaj Wojtas, rzeczywiście nie było Cię ostatnio widać na forum. Tak pobieżnie. Jeżeli łowisz na spławiki typu waggler, czyli mocowane jednopunktowo, stosuj żyłkę z opisem match lub feeder (albo jedno i drugie). Są to z reguły żyłki ciemne, najczęściej czarne tzw. tonące. Jeżeli natomiast łowisz na zestaw z klasycznym spławikiem mocowanym dwupunktowo, stosuj żyłki jasne tzw. pływające. Edytowane 2 Lutego 2017 przez Ozet
ugabanda Napisano 3 Lutego 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 3 Lutego 2017 No i się wyjaśniło Dziękuję i pozdrawiam
Jotes Napisano 3 Lutego 2017 Zgłoszenie Napisano 3 Lutego 2017 Tylko ten zestaw, to katastrofalnie wybrałeś. Kij 3,60 m - za krótki Kij 15-60 g - sztywna pała Kołowrotek do morskiego spinningu o poj. szpuli 270 m/0,35 mm - nieporozumienie.
Ozet Napisano 3 Lutego 2017 Zgłoszenie Napisano 3 Lutego 2017 Jednak muszę zapytać, bo nie daje mi to spokoju. Wojtas, skąd żeś Ty wytrzasnął tą nazwę (przyponu) - "przetoka"? Znane mi są nazwy: przypon ; przepona ; folga ; stągiewka, ale z przetoką w tym znaczeniu spotykam się po raz pierwszy. Owszem, słowo jako takie jest mi znane, ale wyłącznie jako termin medyczny.
ugabanda Napisano 6 Lutego 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 6 Lutego 2017 (edytowane) HEHE no fakt źle dobrane słowo, sam nie wiem czemu ta to wpisałem A co do wędki i kołowrotka ... chce zmontować zestaw karpiowy pod spławik. Zeszłego sezonu łapałem na coś takiego (pożyczony sprzęt od kolegi) Silver Shadow Tele Allround 360-60 do tego kręcioł i spławik jak dobrze pamiętam 6-8gram. Ładnie mi się to spisywało i byłem zadowolony, więc coś takiego chcę zmontować. Nie chcę tylko teleskopowej wędki lecz dwu lub trzy składową. Wiem, że to dziwne połączenie ale wędkę taką można również wykorzystać pod koszyczek . A co do kołowrotka to chciałbym z dużym nawojem żyłki (coś pomiędzy 0,22mm - 0,26mm) nie zawsze będę wyrzucał, czasem bym robił wywózkę. No i jestem przygotowany na amura lub na suma w miejscówce na której będę łowił. Wędka 3,60m, gdyż wyrzuty z brzegu z pod drzew i 3,60m daje rade a przy 3,90m miałem już problemy . Widzę, że temat się trochę rozwinął, także czekam na propozycje / zmiany czy sugestie. Dodam jeszcze, że szukam sprzętu tak do 400zł czyli do 200zł za wędkę i 200zł za kręcioła. Pozdrawim Edytowane 6 Lutego 2017 przez hege edycja linka
Gość Napisano 12 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Napisano 12 Kwietnia 2017 Świetnie do odległościówki sprawdziła mi się żyłka Robinson Pro Match. Jedna z najszybciej tonących żyłek na rynku. Wysoka wytrzymałość na węzłach i liniowa. Długo zostanie na moich kołowrotkach. Od siebie polecam !
Rekomendowane odpowiedzi