Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam do was pytanie, czaję się na kupno spinningu, konkretnie chodzi mi o to by sprzęt nie był wadliwy, denerwujący itd, znalazłem na Allegro taki oto zestaw, moze mi ktos powiedziec czy jest godzien tej ceny i co sądzicie o tym sprzęcie?

Jeśli myślicie że można złożyć coś lepszego, proszę o pomoc, chciałbym się zmieścić do 160zł jakoś. 

ZESTAW SPINNINGOWY ROBINSON SPINNING 2,70M KOŁ 6ŁO

Napisano

Sugeruję daleko idącą ostrożność. Po pierwsze wszelkiego rodzaju "zestawy" są przeważnie składane z elementów niechodliwych, zalegających półki. Po drugie w aukcji zapisano nieprawdę, bo wędzisko nie jest węglówką a kompozytem węglowo-szklanym, ciężkim jak nieszczęście, bo przy długości 270cm waży 230g a o tym już na wszelki wypadek nie poinformowano, tej samej klasy a śmiem twierdzić, że lepszy JAXON Arcadia kosztuje zaledwie około 60zł. Po trzecie co prawda nie znam tego kołowrotka, ale mam zaufania do tanich Robinsonów. Clou programu jest żyłka, której parametrów w aukcji nie uświadczysz, a do tego JAXON-owska, czyli nie warta nawet najmniejszych pieniędzy. Nie dlatego, że nie lubiłbym JAXONA, używam ich wędzisk i kołowrotków, ich ale żyłki i plecionki, to porażka.

Odnosząc się do sprawy złożenia innego zestawu, trudno będzie zaproponować coś sensownego w granicach jakie sobie założyłeś. Po pierwsze jakie ryby zamierzasz łowić, w jakich łowiskach. Nie ma wędek uniwersalnych, ale jak na początek 10-30g to przesada. Proponowałbym Ci zamknąć się w granicach 3(5)-20(25)g i to w zupełności wystarczyłoby do wyholowania nawet sporego szczupaka.

Jeśli mógłbyś trochę dołożyć pieniążków to poleciłbym Ci wędzisko, kołowrotek i plecionkę 0,12 a na drugą szpulę żyłkę 0,223. Sklepu nie polecam, bo może znajdziesz gdzieś taniej, ale poglądowo podlicz sobie wydatek.