Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie.

Zakupiłem używany silnik do łódki Neraus motor 36 lbs.thrust.

Silnik będzie używany przy łódce drewnianej.

Nie wiem czy kupić akumulator żelowy czy zwykły jakiś 70ah.

Dodam że kilka razy używałem akumulatora z samochodu i po dwugodzinnej eksploatacji czyli pływaniu,diody na silniku paliły się wszystkie.

Z łódki korzystam jak każdy wędkarz czasem raz w tygodniu a nieraz częściej.

Proszę o poradę gdyż zakup akumulatora żelowego i specjalnego prostownika do niego to wydatek rzędu min.800-zł a może wystarczy zwykły akumulator.

Napisano

Zasadniczo to bez różnicy czy będziesz używał zwykłego aku kwasowego, żelówki, agm, czy innego marketingowego wynalazku ze srebrem. Wszystkie podatne są na zbyt duże rozładowanie przy którym następuje zasiarczenie aku a wtedy dni jego są policzone. Diody kontrolne wskazują napięcie na aku w sposób bardzo informacyjny. Wszystko zależy od progów jakie zostały ustawione przez producenta oraz od jakości samych części do wykonania elektroniki. Sprawdzenie z kontrolowanym ustawianym zasilaniem oraz znajomość wartości użytkowych aku to pierwszy krok. W końcu przy 10V na aku silnik będzie pracował, ale aku praktycznie to trup, którego można reanimować ale najzwyczajniej nie warto.

Różnicę spowoduje zakup aku o głębokim rozładowaniu. Może to być specjalistyczny (bardzo drogi) lub nieco tańszy trakcyjny. Nie daj się zwieść i nie wierz, że zwykłe aku mogą być głębokiego rozładowania, co próbują wmówić niektóre firmy.

Na forum jest kilku praktyków, którzy wypływając mają dwa aku po 100Ah każdy lub przynajmniej jeden taki i drugi mniejszy, awaryjny. Wszystko zależy od odległości do łowiska i długości pływania.