Jump to content

Pierzaki by Vanitum

Vanitum
 Share

Recommended Posts

Jak obiecałem tak robię: oto pierwsze z tegorocznych pierzaków. Powstały w piątek wieczorem, by już następnego dnia wylądować w wodzie. Niestety okonie się gdzieś pochowały. Przepraszam, za jakość zdjęć, ale pierwszy raz robiłem zdjęcia przynęt. Następnym razem postaram się zorganizować jakieś neutralne tło, żeby lepiej było widać kolory przynęt.

post-217-0-61638800-1332688065_thumb.jpg

(materiały: hak nr 8, czerwona główka syntetyczna 4,3mm, białe i czerwone pióro marabuta, miedziana owijka)

post-217-0-03750100-1332688068_thumb.jpg

(materiały: hak nr 8, czerwona główka syntetyczna 4,3mm, pomarańczowe chenile, brązowe pióro marabuta, srebrna owijka)

post-217-0-50682600-1332688078_thumb.jpg

(materiały: hak nr 8, czerwona główka syntetyczna 4,3mm, czerwone chenile, oliwkowe pióro marabuta)

post-217-0-04725000-1332688092_thumb.jpg

(materiały: hak nr 8, czerwona główka syntetyczna 4,3mm, pomarańczowe chenile, oliwkowe pióro marabuta)

Krytyka, podpowiedzi i porady mile widziane:)

Świetna robota :D . Daj tylko jakieś białe tło i użyj funkcji macro w aparacie.

Macro było... tylko zdjęcia były na szybcika robione (moja piękniejsza połowa była już mooooocno zniecierpliwiona oczekiwaniem na obiecany spacer) i nie zdążyłem zorganizować białego tła... ale następnym razem się postaram

Hm... wyglądają super ! Chciałbym się tylko dowiedzieć, czy te główki dają przynęcie odpowiednią wagę, żeby nimi rzucić? Czy służą do trokowania ?

Niestety służą ona bardziej jako akcent kolorystyczny. Żeby dociążyć te przynęty zapinam na żyłce głównej śrucinę o odpowiednim rozmiarze. W zależności od efektu jaki chce uzyskać śrucina jest albo zaraz przy przynęcie albo w pewnej odległości (nie większej niż 50 cm). Troka z tym jeszcze nie próbowałem, bo jakoś nie mogę się przekonać do tej metody.

Do dociążenia przynęty planuję w najbliższym czasie kupić takie koraliki wolframowe. Również są dostępne w różnych kolorach. Niestety są one już stosunkowo drogie (10 szt. kosztuje 14-20 zł - w zależności od sklepu). Ale to pewnie jak już sezon na dobre wystartuje i będę robił jakieś większe zamówienie.

Ja właśnie używam wolframowych i powiem, że można fajnie rzucić.

A możesz mi powiedzieć jak mniej więcej wygląda gramatura tych główek wolframowch? Bo we wszystkich sklepach podają tylko ich średnicę i siłą rzeczy nie bardzo wiem jakie dobrać.

Niestety nie wiek jaka jest ich gramatura, ale do haczyków nr. 6 używam głowek 4.5 mm. Są okej. Większe (chyba 4.8) też powinny być dobre.

Fajna sprawa jest z tymi drucianymi owijkami. Piszesz że do obciążania używasz ołowiu, wiec zapewne twoja przynęta pikuje łebkiem do dołu. Właśnie dlatego do takich maluchów nie używam owijek. Bez dociążenia przynęty owijka powoduje, że przynęta opada cała do dołu, a to raczej nieporządany efekt. Ja do zesawu używam tylko przynęty i żyłki (zazwyczaj 0,12 lub 0,10)

Pozdrawiam.

PS.

sory za blędy, piszę z telefonu.