Antofima Napisano 13 Sierpnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam Po kilkunastu latach przerwy wracam powoli do wędkowania. Oczywiście po tak długiej przerwie musze odświeżyć swój sprzęt. Szczerze mówiąc czuję się jak początkujący, tyle nowości, określeń, jestem troche przerażony... ale nie poddaję się Poczytałem trochę po internecie i w końcu pewny siebie pojechałem do sklepu z zamiarem kupienia wędki i kołowrotka. Porozmawiałem w sklepie ze sprzedawcą i zgłupiałem. Sam już nie wiem jaki sprzęt brać. Może pomożecie? Potrzebuję sprzętu na grunt, zarówno na staw czy jezioro jak i na rzekę (Wisła). I pewnie w tym jest problem żeby dobrać sprzęt tak uniwersalny... ale mam też ograniczony budżet tak więc jakoś musze sobie poradzić. Ryby, które będę łowił są w większości w przedziale 1-6 kg ale muszę być przygotowany także na 10 do 13 kg max. Myślałem o takich wędziskach: Feeder Jaxon Black Arrow 3.9m 60-120g Jaxon Black Arrow Carp 3,9m/3lbs Mój dylemat polega na tym, że wybierając karpiówkę wydaje mi się, że będzie za sztywna i mogę nie widzieć wszystkich brań. Z kolei wybierając feedera obawiam się, że się złamie przy większych sztukach. Czy podzielacie moje obawy? Na stawach wędka będzie ustawiona równolegle do tafli wody a brania będę widział na zawieszonej na żyłce bombce. Natomiast na rzece wędka będzie ustawiona bardziej pionowo gdzie brania muszę widzieć na szczytówce. Natomiast jeli chodzi o kołowrotek to myślałem o takich: Jaxon Top Carp FRT Jaxon Magnet Carp FRM Jaxon Satori FRT Jaxon Top Carp FRXL Edytowane 13 Sierpnia 2017 przez wind edycja linków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13vito37 Napisano 13 Sierpnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Nie napisałeś nic o budżecie na sprzęt, odpuść sobie kołowrotki z wolnym biegiem w takim zakresie cenowym co podałeś przykładowe te z jaxona. Feeder jest dosyć uniwersalnym wędziskiem, spokojnie dobrym feederem 'obsłużysz' takie rybki. Ten feeder co podałeś jest w miare okej pomimo swojej niskiej ceny, jednak co do kołowrotków od jaxona mam mieszane uczucia, jak dla mnie są słabo wykonane, lepiej dołożyc trochę i kupić lepszy młynek który wytrzyma pare sezonów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matixh Napisano 13 Sierpnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 (edytowane) Odradzam serię black arrow ze względu na brak gwarancji na tą serię (patrz: te wędziska są "stare", nie naprawią tego bo już nie mają do tego części), zapłacisz za wysyłkę sprzętu i wróci taki sam. Oczywiście chodzi mi o Feedery z BA. O kołowrotkach nic nie powiem bo się na maszynkach Jaxona nie znam. 120 g na Wisłę to tak minimum jeżeli rzucasz na wodę średnią, mocny nurt wymaga to już 180-250 g.Jeżeli byś podał zakres cenowy na wędkę jak i kołowrotek, na pewno byłoby nam łatwiej doradzić. Jeżeli chcesz feeder taki przy którym nie dostaniesz zawału jak zobaczysz ugięcie z 100-150 g, to szukaj kija sztywnego. Niedawno kupiłem pierwszego feederka (zdjęcia w dziale "ogólne rozmowy" -> "co nowego kupiliście",str 40). Przed zakupem również miałem wątpliwości co do tego rodzaju kija. Bałem się, że jak nie będę brać rybki w podbierak, to szczytówka mi się połamie od przeciążenia. Jednak założyłem temat w tej sprawie, otrzymałem pomoc i jeszcze tylko pytania w tej sprawie do sprzedawczyni w najbliższym wędkarskim i zdecydowałem się na Mikado X-Plode Heavy Feeder 360, c.w. 100-200 g. Długo go nie posiadam ale jestem na daną chwilę zadowolony, tylko ze składaniem mam problem, bo to nie teleskop. Miałem wybór: zamawiam w wędkarskim kompozytowy polecany kijek Robinson DynaCore Feeder 360 c.w. 60-180 g lub ten węglowy Mikado. Karpiówki olałem bo są sztywniejsze i wyżej są te mocowania na kołowrotek. Miałem kupić wędkę+kołowrotek za 150 zł. Wyszło na to, że kupiłem za 200 kijek, 89 kołowrotek. Mogłem kupić Robinsonka, ale przecież wystarczy dodać 50 zł i mam węglaka. (wiem, lubię się dużo rozpisać, ale jestem w stanie dokładniej coś wytłumaczy / spróbować wytłumaczyć.) Edytowane 13 Sierpnia 2017 przez matixh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 13 Sierpnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 1 minutę temu, matixh napisał: Odradzam serię black arrow ze względu na brak gwarancji na tą serię (patrz: te wędziska są "stare", nie naprawią tego bo już nie mają do tego części), zapłacisz za wysyłkę sprzętu i wróci taki sam. Gwarancja obowiązuje bez względu na to, czy seria jest produkowana czy nie. Są inne, przewidziane ustawą, sposoby rozwiązania reklamacji na gwarancji. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matixh Napisano 13 Sierpnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Zadziwić może ta cena każdego wędziska z tej serii: 40-90zł. Podejrzana sprawa. Już nie będę wspominać o tym że ludzie narzekają na markę, nie na konkretną serię-model. Odradzam serię black arrow w feederze, tylko chwila i zrobię edycję, bo chyba to słowo mi ucięło podczas skracania tekstu . Spinning mam i bata, na spin jeszcze żadnej ryby nie złowiłem, ale guma leci daaaaleko. Z bacikiem nie mam problemu bo nie jedną rybkę złowiłem. To są sprzęty jednak do małego c.w. Bacik dzisiaj dopiero zauważyłem śmiesznie się układa na podpórce, trochę klucha...a mam go już z 4lata. Wind, oczywiście jak się złamie szczytówka to wystarczy sobie w sklepie kupić nową, ale jak w połowie pęknie to ciężko z tym. Tak samo chciałem tanio i w miarę dobrze, cuda bym raczej się nie spodziewał po tym. Odradzano mi te feederki, a chciałem jednego takiego sobie kupić. Nawet teleskopa do spławika miałem zamiar. żeby mieć 4 Jaxony BA. Szkoda, że w Polsce zarabia się mało, i nie wszyscy chcą dużo wydawać na sprzęt.Dla mnie 200 zł to już coś. Amerykanin tego by nawet do ręki nie brał, bo by powiedział to co mówimy o bazarowych. (Nie oznacza to, że wszystkie z bazaru są do kitu...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 13 Sierpnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 4 minuty temu, matixh napisał: Bacik dzisiaj dopiero zauważyłem śmiesznie się układa na podpórce, trochę klucha...a mam go już z 4lata. Czego spodziewasz się po wędce za 50zł?? 5 minut temu, matixh napisał: Wind, oczywiście jak się złamie szczytówka to wystarczy sobie w sklepie kupić nową, ale jak w połowie pęknie to ciężko z tym. Nie ma takiej potrzeby, wystarczy zadzwonić/napisać do serwisu i dosyłają. Za darmo. Sam sprawdziłem. Akurat serwis tej firmy jest jak najbardziej dla klienta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matixh Napisano 13 Sierpnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Cóż, zostałem wprowadzony w błąd. Dzięki za wyrwanie mnie z tego przekonania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 13 Sierpnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 4 minuty temu, matixh napisał: Cóż, zostałem wprowadzony w błąd Niestety, najczęściej złe opinie powielają osoby, które nie miały z opiniowaną firmą wiele do czynienia. Jak każda firma, ma serie tańsze, co za tym idzie słabsze jakości, oraz te lepsze automatycznie droższe. Wracając do tematu: Wybrałbym feedera o c.w. proponowanego Black Arrowa ale tego konkretnego modelu nie polecę, po prostu go nie znam. Oczywiście na Wiśle w głównym nurcie zestawem do 120g nie połowisz ale w spokojniejszej części rzeki z powodzeniem. Wybierając feedera kołowrotek z wolnym biegiem nie jest potrzebny. Sama idea drgającej szczytówki eliminuje potrzebę stosowania tego dodatku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antofima Napisano 13 Sierpnia 2017 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Dzięki za odpowiedzi. Tak jak pisałem mam ograniczony budżet. Mianowicie mam do dyspozycji około 200 zł czyli tak planowałem około 100 zł na wędkę i około 100 zł na kołowrotek. Skłaniałbym się do feedera w takim razie. Może polecicie jakiegoś dobrego w tej kasie o c.w. do 200g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi