plo21 Posted July 28, 2018 Report Share Posted July 28, 2018 Witam, mam dylemat. Otóż czy połączenie żyłka główna 0,30 i przypon na plecionce 0,20 bedzie dobrze działało? Chodzi mi o to, że nie wiem czy mozna dobierać żyłkę z plecionką tak samo jak żyłkę z żyłką bo przy żyłce głównej 0,30 i żyłce na przyponie 0,20 powinno być dobrze. Czy przypon nie będzie za gruby w stosunku do żyłki? 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 29, 2018 Report Share Posted July 29, 2018 Główną zaletą przyponu jest ochrona zestawu przed zerwaniem. W przypadku zaczepu lub silnej ryby urwie się przypon i tracisz tylko haczyk a nie cały zestaw. Sprawdź jaką wytrzymałość ma Twoja plecionka bo stosowanie przyponu ma sens tylko kiedy jest słabszy od żyłki głównej. Wydaje mi się że w tym przypadku będzie za mocny. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts