nicminiejest Posted August 20, 2018 Report Share Posted August 20, 2018 Dzień dobry! Czy pod nadwodnymi liniami wysokiego napięcia można przepływać łódką - małą, wedkarską? Wiele lat temu upatrzyłem sobie genialne (jak dla mnie) łowisko - odnogę jeziora Jagodne (mazurskie), przez miejscowych nazywane jeziorem Mulik. Miejsce super, bo łatwo się ustawić tak, by mieć lustro. Do tego brak wiatru i kompletna cisza, 4 metry głebokości, muliste dno, pełno roślinek. Nigdy jednak się nie przełamałem, żeby przepłynąć pod linią wysokiego napięcia, która jest - wg znaku - 10 metrów npm, dodając do tego upały i wątpliwy poziom wody, pewnie może być to 7-8 metrów. Mogę pod nią przepłynąć zwykłą łódką wędkarską czy nie? Google Maps: https://www.google.pl/maps/@53.9544329,21.7380845,3a,52.1y,217.78h,89.26t/data=!3m6!1e1!3m4!1s1FDTKqCJ2wqgDTIY51l3oA!2e0!7i13312!8i6656 Linia widoczna po powiększeniu. Na jezioro wpływam od widocznego horyzontu (od strony jeziora Jagodne) i od prądu do brzegu mam około 180-200 metrów. Chętnie bym połowił nieco bliżej właśnie tego brzegu, ale nie chciałbym się usmażyć prądem gdy spróbuję pod nim przepłynąć Można czy raczej nie? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 20, 2018 Report Share Posted August 20, 2018 Pod linkiem na zdjęciu jest znak, który muszą znać motorowodniacy przed uzyskaniem patentu. Informuje on o linii energetycznej i jej wysokości ponad lustro wody a nie npm (nad poziom morza). Wahanie lustra wody jest mi nieznane ale spokojnie można przyjąć przy upałach i suszach z ostatnich lat, że jest co najmniej -0,5 m. Wiosną, po śnieżnej zimie może być +0.5 m. Informacja potrzebna głównie dla żaglówek i jachtów aby nie zahaczyły masztem gdy będą przepływać pod tą linią. Wniosek: przepływać można spokojnie ale lepiej nie dotykać, nawet z ciekawości. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicminiejest Posted August 21, 2018 Author Report Share Posted August 21, 2018 Dzięki. Nie mam patentu - pływam na dwukonnym silniku. Nie mam zamiaru tego dotykać :) przeraża mnie sam widok i oznaczenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 21, 2018 Report Share Posted August 21, 2018 Ja też nie mam. Mam za to klasę specjalisty i musiałem to wiedzieć, gdzieś, tak, około czerwca...1985 roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicminiejest Posted August 21, 2018 Author Report Share Posted August 21, 2018 Nie było mnie wtedy jeszcze na świecie pół roku Podsumowując - jeśli przepłynę pod tym na pagajach łódką wysoką na maksymalnie 1 metr to nie umrę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 21, 2018 Report Share Posted August 21, 2018 (edited) I na silniku możesz. Sam pływałem pod nieco wyżej umieszczoną linią na wiosłach i na silniku - Jezioro Pauzeńskie. Linia chyba 110kV zasilająca JW i poligon koło Ostródy. A obawy są słuszne, zawsze lepiej spytać niż bać się. Jednak gdyby miało to w jakikolwiek wpłynąć na Twoje zdrowie to pierwsze padłyby ryby, wszelkie drobne żyjątka i rośliny. Piszesz o 1m a co mają powiedzieć żeglarze na jachtach, gdzie często sam jacht ma pokład 2m ponad lustro? Gdyby miało to być niebezpieczne to dawno rejon byłby zamknięty. Linia na pewno nie jest wysokiego napięcia (obowiązują przepisy konstrukcyjne dla takich linii), co najwyżej średniego lub niskiego, których pełno wzdłuż ulic i chodników w małych miejscowościach i chodzi się pod nimi bez świadomości zagrożenia. Sprawdziłem na Google map, to linia średniego napięcia - 2 nitki do 60 kV. Jednak niemal 90% tych sieci ma jedynie 15 kV. Edited August 21, 2018 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicminiejest Posted August 22, 2018 Author Report Share Posted August 22, 2018 (edited) Dzięki W ogóle to zauważyłem, że jesteśmy imiennikami z tej samej lokalizacji. Dlatego zaufam Przy okazji: co to za rośliny unoszą się na powierzchni tego jeziora? Jedni miejscowi mówią, że lilie, inni, że kaczeńce. Edited August 22, 2018 by nicminiejest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 22, 2018 Report Share Posted August 22, 2018 Lokalizacja bardzo teoretyczna, dokładnie Praga Północ jak Spławik66. Co do roślin to aż taki dobry nie jestem ale: przy drzewie po lewej - trzcina pospolita; w rozwidleniu V tego drzewa roślinka, której nie kojarzę; na prawo ale przed znakiem, tak w połowie, wygląda na samotną mannę a to znak, że resztę tych grupowych roślin coś zeżarło; pod nogami to co wygląda na błoto, to chyba rzęsa wodna; po lewej ta wielka połać to grążel żółty; po prawej prawdopodobnie też ale zdjęcie jest zaświetlone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicminiejest Posted August 22, 2018 Author Report Share Posted August 22, 2018 Wyprowadziłem się z PP (pl. Hallera / Skoczylasa) po 8 latach, ale co zostawiłem kasy w sklepie zoologiczno-wędkarskim na Skoczylasa to zgroza. Pierwszy raz przyszedłem tylko obejrzeć asortyment, a wyszedłem z wędką, kołowrotkiem, zestawem spławików i lżejszy o 500 zł. Grążel żółty to jest odpowiedź na moje pytanie, dziękuję! Jak źle zatnę i zamiast ryby złowię łodygę tego ustrojstwa, to pozostaje rwanie przyponu. Ale to wciąż moje ulubione miejsce, tylko trzeba się pożądnie wysmarować Ultrathonem. We wrześniu wrzucę jakieś zdjęcie (o ile faktycznie nie trzepnie mnie prąd ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 22, 2018 Report Share Posted August 22, 2018 Mój ulubiony sklep i przesympatyczne kobitki. Od kilku lat nawet składki w nim opłacam. Z tym rwaniem to niekoniecznie. Jak będziesz miał naprawdę ostry hak to ją rozetnie jednak minimum to 0,18 główna i 0,14 przypon. No i najlepiej jak hak z oczkiem a nie łopatką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts