stawny Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Potrzebuje porady, jaki kij wybrać z oferty Mikado do 100 zł, by nadawał się do twisterów? Jeśli możecie mi polecić jakiś kijek, proszę o poradę, bo jak na razie, to jestem zielony , a chcę zacząć z gumą dopiero hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 Z wyborem lekkiej wklejanki od Mikado (w takiej cenie) nie powinno być problemu. Większość modeli nie przekracza ceny 120 zł. Ja posiadam kij Mikado Feeling (tylko feeling, nie sensei itd.) 270 cm. cw do 13 g. Kij baaaaaaaaardzo lekki. Wklajanka baaaaaaaaardzo czuła, ale zapas mocy ma (w zeszłym sezonie szczupak ponad 70 cm, w tym 56 cm). Krótki dolnik (który bardzo sobie cenię) pozwala w kapitalny sposób, bez użycia łokcia walczyć z rybą. Choć cw. jest do 13 g. używam go raczej do twisterów na główkach 2,5-3 (rzadziej 5) g. Do tego kołowrotek 1000-2000, żyłka 0,16 i na rybki ! Z droższych kijów i nie koniecznie Mikado mogę polecić Dragon Millenium HD Senso Jig. Mam taki w długości !275! cm. Kij jest naprawdę super. Troszkę lżejszy od Feelinga, choć cały blank i wklejanka są nieco grubsze. Mimo tego, jest dużo bardziej miękki i pozwala w dużo łatwiejszy sposób rzucać przynętami o wadze nawet !0,5! g. Niestety kij przez swoją większą finezję nie wypacza tylu błędów. W ostrożnych rękach jest maszynką do łowienia okoni i wzdręg, w mniej ostrożnych może pęknąć niczym cienka gałązka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted June 30, 2012 Report Share Posted June 30, 2012 Do jakich twisterów? Szymon z góry założył, że chodzi o małe twisterki na okonie. Ja często używam twistwrów 10 czy 12 cm na szczupaki, na główkach 10-15g....Jeśli takie są założenia autora, to większość spinów o takim cw da radę. Jeśli zaś faktycznie chodzi o małe paproszki, to pozostawiam temat bardziej doświadczonym kolegom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pirania Posted July 23, 2012 Report Share Posted July 23, 2012 No właśnie podstawowe pytanie na jakie przynęty będziesz łowil ? Dragon ma fajne wędki chociaż poprzednia wersja bardziej mi pasowała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted July 25, 2012 Author Report Share Posted July 25, 2012 Twistery i ripery ok. 7 cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pirania Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 Dragon HD Zander 2.70 14-35g co myślicie o tym. CW według uznania. Miałem go wczoraj na testach całkiem miło się tym łowilo. Ciekawe są opinie o łamiących się szczytowkach:) ja to testowalem i zastanawiam się w jaki sposób to złamać. Jak dla mnie bardzo ciekawa opcja dla lowiacych na gumę i nietylko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 Hmm... Ja bym wybral nizsze cw, bo podobno jest lekko zawyzone. Dodatkowo wedki millenium sa troche ciezkawe, przynajmniej ja mam takie uczucie. reasumujac, popozycja bardzo fajna i trafna Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 (edited) Stawny, do twisterów i ryperów powinien być kijek o CW max do 12 gr. o sztytowej akcji a jakiej firmy to się już nie znam. Ja używam kija o CW 0,5 do 6 gr. i daje radę wyciągnąć szczupaka 80+. Edited July 25, 2012 by okno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pirania Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 (edited) Stawny, do twisterów i ryperów powinien być kijek o CW max do 12 gr. o sztytowej akcji a jakiej firmy to się już nie znam. Ja używam kija o CW 0,5 do 6 gr. i daje radę wyciągnąć szczupaka 80+. Przeciez CW jest zależne również od wody na jakiej łowimy. Do twisterow i ripperow na Wisle kijek max do 12 gram sie nie nadaje kompletnie Przeciez CW jest zależne również od wody na jakiej łowimy. Do twisterow i ripperow kijek max do 12 gram sie nie nadaje kompletnie Nie chodzi o to na jakie CW damy rade wyciagnac szczupaka tylko chodzi o komfortowe lowienie. Ja uzywam StCroix 7-21 g na Wisle i jest dla mnie OK niestety o komfortownym lowieniu guma mozna zapomniec. Edited July 27, 2012 by hege Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted July 27, 2012 Report Share Posted July 27, 2012 hm.. tak podajemy te propozycje, a kolega nawet nie raczył napisać jakich główek będzie używał. Twistery i rippery ok. 7 cm, to mało precyzyjna odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarz12 Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 ja ciągle łapie na różnego rodzaju gumy polecił bym jakiś lekki spining i kołowrotek z górnym hamulcem kij ok. 2,6 metra Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubabak Posted September 28, 2012 Report Share Posted September 28, 2012 Dokładnie j.w. Poza tym ogólnie na spinning radziłbym zaopatrzyć się w kij jednoczęściowy. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts